MTV EMA 2021 oli musiikin juhlaa: Ed Sheeranille parhaan artistin ja parhaan laulun palkinnot – Robin Packalen juhli punaisella matolla

Lil Nas X vei parhaan videon palkinnon, BTS kahmi eniten palkintoja ja tanskalainen Tessa palkittiin parhaana pohjoismaisena artistina sunnuntaina järjestetyssä MTV European Music Award -gaalassa Budapestissä. Lisäksi MTV palkitsi viisi rakkauden ja yhdenvertaisuuden puolesta taistellutta muutoksentekijää. Suomalaisedustusta juhlaan toi poppari Robin Packalen.

robin-packalen-1.jpg

MTV EMA 2021 -gaalaa juhlistettiin taas tauon jälkeen live-tapahtumana Unkarin Budapestissä sunnuntai-iltana. 180 maahan esitetyssä gaalassa juhlittiin tämän hetken kuuminta musiikkia, rakkautta ja yhdenvertaisuutta.

Ed Sheeran palkittiin Best Artist -palkinnolla sekä Best Song -palkinnolla kappaleestaan Bad Habits. Lil Nas X sai Best Video -palkinnon kappaleestaan MONTERO (Call Me By Your Name). BTS taas sai kokonaisuudessaan eniten palkintoja, kategorioissa Best Pop, Best K-Pop, Best Group ja Biggest Fans. Gaalan ensikertalaisista palkittiin euroviisuvoittaja Måneskin (Best Rock) sekä gaalan host ja esiintyjä Saweetie (Best New). Nicki Minaj nappasi Best Hip-Hop -palkinnon, Olivia Rodrigo Best Push -palkinnon, Maluma Best Latin -palkinnon ja YUNGBLUD Best Alternative -palkinnon. Best Collaboration -tunnustus meni Doja Cat ft. SZA:lle kappaleesta Kiss Me More. David Guetta sai Best Electronic -palkinnon ja Billie Eilish Video for Good -palkinnon.

Gaalan show sai inspiraationsa Budapestin kylpylöistä ja kaupungin läpi virtaavasta Tonava-joesta: tapahtuma oli ympäröity vedellä ja lavat näyttivät kelluvan. Illan aikana gaalassa esiintyivät muun muassa Ed Sheeran, Saweetie, Maluma, Rayvanny, Imagine Dragons, J.I.D, Måneskin, EMA-historian ensimmäinen transsukupuolinen artisti Kim Petras, Griff, girl in red, OneRepublic jaYUNGBLUD. Illan aikana lavalla vierailivat myös pop-tähti Rita Ora, supermalli Winnie Harlow, muusikko ja tuottaja Ryan Tedder, WWE Superstar Drew McIntyre, laulaja ja näyttelijä Olly Alexander (Years & Years), DJ ja tuottaja Joel Corry ja brasilialainen laulaja Manu Gavassi

Palkinto seksuaalisen tasa-arvon puolesta taistelleille

Ensimmäistä kertaa MTV EMA Generation Change Award -voittajat palkittiin EMA:n päänäytöksessä. Tänä vuonna palkittiin viisi nuorta muutoksentekijää, jotka edistävät tasa-arvoa ja rakkautta taistelemalla LGBTQ+:n vastaista politiikkaa vastaan. Näyttelijä ja talk show -juontaja Drew Barrymore kunnioitti vastaanottajia tasa-arvo-aiheisella puheellaan. Palkinnon saivat IraQueer perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Amir Ashour (Irak), ei-binäärinen homo-aktivisti ja queer-ihmisiä Nigeriassa tukevan The Oasis Project:n perustaja Matthew Blaise (Nigeria), afrokuubalainen queer- ja transnainen sekä TEAM Mag -perustaja Sage Dolan-Sandrino (Yhdysvallat), ensimmäinen Sao Paulossa, Brasiliassa vaaleissa valittu musta transnainen Erika Hilton (Brasilia) sekä Budapest Pride:n, Unkarin ensimmäisen feministisen ja rasisminvastaisen LGBTQ+ -järjestön hallituksen jäsen Viktória Radványi (Unkari), joka ilmestyi lavalle vastaanottamaan palkintoa voittajien puolesta ja loi voimakkaan solidaarisuuden hetken maailmanlaajuiselle LGBTQ+-yhteisölle. 

MTV EMA Generation Change -palkinto on osa laajennettua kumppanuutta ViacomCBS:n MTV Entertainmentin (MTVE) ja johtavan maailmanlaajuisen LGBTQ+-edustajaryhmän All Out:n välillä ja on osa ViacomCBS:n Content for Change -aloitetta.    

Lisäksi MTV juhli kaikkia paikallisia EMA-voittajia eri puolilta maailmaa Espanjasta Latinalaiseen Amerikkaan, Unkariin ja Afrikkaan. Parhaan Pohjoismaisen artistin palkinnon sai tanskalainen Tessa. Gaalan punaisella matolla juhli myös pop-artisti Robin Packalen.

MTV EMA -voittajat 2021* voittaja

Best Artist

Doja Cat  

Ed Sheeran*

Justin Bieber 

Lady Gaga 

Lil Nas X 

The Weeknd

Best Pop 

BTS*

Doja Cat

Dua Lipa

Ed Sheeran

Justin Bieber

Olivia Rodrigo

Best Song 

Doja Cat ft. SZA – Kiss Me More 

Ed Sheeran – Bad Habits*

Justin Bieber – Peaches ft. Daniel Caesar, Giveon 

Lil Nas X – MONTERO (Call Me By Your Name) 

Olivia Rodrigo – drivers license  

The Kid LAROI, Justin Bieber – STAY   

Best Video

Doja Cat ft. SZA – Kiss Me More 

Ed Sheeran – Bad Habits 

Justin Bieber – Peaches ft. Daniel Caesar, Giveon 

Lil Nas X – MONTERO (Call Me By Your Name)*

Normani ft. Cardi B – Wild Side 

Taylor Swift – willow

Best Collaboration 

Black Eyed Peas, Shakira – GIRL LIKE ME 

Bruno Mars, Anderson .Paak, Silk Sonic – Leave the Door Open 

Doja Cat ft. SZA – Kiss Me More

Lil Nas X, Jack Harlow – INDUSTRY BABY 

The Kid LAROI, Justin Bieber – STAY 

The Weeknd & Ariana Grande – Save Your Tears (Remix)

Best New 

Giveon Griff 

Olivia Rodrigo 

Rauw Alejandro 

Saweetie*

The Kid LAROI  

Best Electronic 

Calvin Harris 

David Guetta* 

Joel Corry 

Marshmello 

Skrillex 

Swedish House Mafia   

Best Rock 

Coldplay 

Foo Fighters 

Imagine Dragons 

Kings Of Leon 

Måneskin*

The Killers  

Best Alternative 

Halsey 

Lorde 

Machine Gun Kelly 

Twenty One Pilots 

WILLOW 

YUNGBLUD* 

Best Latin 

Bad Bunny

J. Balvin 

Maluma* 

Rauw Alejandro 

Rosalía 

Shakira 

Best Hip Hop 

Cardi B

DJ Khaled 

Drake 

Kanye West 

Megan Thee Stallion 

Nicki Minaj*

Best K-Pop 

BTS*

LISA Monsta X 

NCT 127 

ROSÉ TWICE  

Best Group  

BTS*  

Imagine Dragons 

Jonas Brothers

Little Mix

Måneskin 

Silk Sonic 

Best Push

24KGoldn

Fousheé 

girl in red 

Griff 

JC Stewart 

JXDN Latto 

Madison Beer 

Olivia Rodrigo

Remi Wolf 

SAINt JHN 

The Kid LAROI   

Biggest Fans

Ariana Grande

BLACKPINK 

BTS*

Justin Bieber

Lady Gaga

Taylor Swift

Video for Good

Billie Eilish – Your Power*

Demi Lovato – Dancing With The Devil 

girl in red – Serotonin 

H.E.R. – Fight For You 

Harry Styles – Treat People With Kindness 

Lil Nas X – MONTERO (Call Me By Your Name)   

MTV EMA Generation Change Award 

Amir Ashour

Matthew Blaise

Sage Dolan-Sandrino

Erika Hilton

Viktória Radványi

Vastaa

Suoratoistopalveluiden nousu

Suoratoistopalvelut, kuten Netflix, Amazon Prime Video ja Disney+, ovat mullistaneet viihteen kulutuksen tapoja viime vuosikymmenen aikana. Yksittäisten tv-kanavien ja elokuvateatterinäytösten sijaan kuluttajilla on nyt laaja valikoima sisältöä, joka on saatavilla missä ja milloin tahansa. Tämä on tarjonnut aivan uuden tason mukavuutta ja joustavuutta.

Kuluttajien ei enää tarvitse odottaa tiettyyn kellonaikaan esitettäviä ohjelmia tai elokuvia. Sen sijaan he voivat katsoa haluamansa ohjelmat tai elokuvat silloin, kun se sopii heidän aikatauluunsa. Tämä on myös johtanut "binge watching" -kulttuurin nousuun, jossa katsojat katsovat kokonaisia tv-sarjojen kausia yhdellä istumalla.

Personoitu sisältö ja algoritmit

Suoratoistopalvelut ovat muuttaneet myös sitä, miten sisältö on suunnattu katsojille. Ne käyttävät monimutkaisia algoritmeja suositellakseen käyttäjilleen sisältöä heidän katseluhistoriansa ja mieltymystensä perusteella. Tämä tarkoittaa, että kuluttajat voivat löytää uutta sisältöä, josta he todennäköisesti pitävät, ilman, että heidän tarvitsee etsiä sitä aktiivisesti.

Näiden suosittelualgoritmien avulla suoratoistopalvelut voivat myös luoda ja tarjota yksilöllisesti räätälöityjä katselukokemuksia. Tämä on johtanut erittäin henkilökohtaiseen ja räätälöityyn sisältökulutukseen, jossa katsojien ei tarvitse enää mukautua massoille suunnattuun sisältöön.

Sisällön monimuotoisuuden kasvu

Toinen merkittävä muutos, jonka suoratoistopalvelut ovat tuoneet, on sisällön monimuotoisuuden lisääntyminen. Palveluiden globaalin luonteen ansiosta ne voivat tarjota sisältöä eri maista, eri kielillä ja eri kulttuureista. Tämä on laajentanut katsojien mahdollisuuksia tutustua ja nauttia sisällöstä, jota he eivät ehkä muuten olisi löytäneet.

Tämä monimuotoisuuden lisääntyminen ei koske vain maantieteellistä tai kulttuurista monimuotoisuutta, vaan myös genrejen ja aiheiden monimuotoisuutta. Suoratoistopalveluissa on tarjolla kaikenlaista sisältöä dokumenteista komedioihin, scifi-sarjoista romanttisiin draamoihin. Tämä antaa katsojille mahdollisuuden laajentaa viihdevalikoimaansa.

Uuden sisällön tuotanto

Suoratoistopalvelut eivät ole vain sisällön jakelukanavia, vaan ne ovat myös alkaneet tuottaa omaa sisältöään. Netflixin "Originals"-sarja on hyvä esimerkki tästä, samoin Amazon Primen ja Disney+:n omat sarjat ja elokuvat. Näiden palveluiden omat tuotannot ovat saaneet sekä kriitikoiden että yleisön kiitosta ja ovat vahvistaneet suoratoistopalveluiden asemaa viihteen tuottajina.

Nämä uudet tuotannot eivät ole vain korkealaatuisia, vaan ne ovat usein rohkeita ja innovatiivisia sekä tarinankerronnan että aiheiden suhteen. Suoratoistopalveluiden omat tuotannot ovat myös johtaneet aiempaa suurempaan kilpailuun laadukkaasta sisällöstä, mikä on hyödyttänyt kuluttajia.

Demokratisoitu sisällöntuotanto

Suoratoistopalvelut ovat myös demokratisoineet sisällöntuotantoa. Perinteisten tuotantoyhtiöiden ja studioiden ei enää tarvitse hallita markkinoita, koska suoratoistopalvelut voivat tukea pienempiä, itsenäisiä tekijöitä. Tämä on johtanut uudenlaiseen luovuuden nousuun ja antanut mahdollisuuden niille tarinoille ja näkökulmille, jotka ovat aiemmin saattaneet jäädä vähemmälle huomiolle.

Tämä demokratia näkyy myös siinä, kuinka suoratoistopalvelut ovat mahdollistaneet uusien äänten kuulemisen. Ne ovat antaneet alustan vähemmistöjen tarinoille ja aiheille, jotka eivät välttämättä ole saaneet huomiota perinteisissä mediakanavissa.

Katselutottumusten muutos

Suoratoistopalvelut ovat muuttaneet katsojien katselutottumuksia. Binge watching eli usean jakson tai koko sarjakauden katsominen yhdellä istumalla on tullut mahdolliseksi suoratoistopalveluiden ansiosta. Tämä on muuttanut katsojien suhdetta sarjoihin ja elokuviin.

Tämä katselutottumusten muutos on vaikuttanut myös sarjojen ja elokuvien rakenteeseen. Perinteisen episodin alku, keskikohta ja loppu -rakenteen sijaan monet sarjat on suunniteltu katsottavaksi kokonaisina kausina, jolloin tarina voi kehittyä hitaammin ja monimutkaisemmin.

Kilpailun lisääntyminen

Suoratoistopalveluiden myötä viihdeteollisuuden kilpailu on kiristynyt. Perinteisten tv-kanavien ja elokuvateatterien on ollut pakko mukautua uuteen todellisuuteen, jossa kuluttajat odottavat pääsevänsä käsiksi sisältöön milloin ja missä tahansa.

Kilpailu ei ole kuitenkaan rajoittunut vain perinteisen median ja suoratoistopalveluiden välille. Myös suoratoistopalveluiden kesken käydään kovaa kilpailua uusista asiakkaista, mikä on johtanut valtavaan sisältötarjonnan lisääntymiseen ja palveluiden eriytymiseen.

Katselukokemusten personointi

Suoratoistopalvelut eivät tarjoa vain personoitua sisältöä, vaan myös personoituja katselukokemuksia. Käyttäjät voivat muokata omaa profiiliaan ja asetuksiaan, kuten alitusten kieltä, kuvanlaatua ja muita. Lisäksi monilla palveluilla on erilaisia käyttäjäprofiileja saman tilauksen alla, jolloin eri perheenjäsenten mieltymykset voidaan ottaa huomioon.

Tämä personoitu katselukokemus vahvistaa kuluttajan yksilöllisyyttä ja lisää palveluiden käyttäjäystävällisyyttä. Se tekee myös katselukokemuksesta henkilökohtaisemman ja mielekkäämmän.

Muutos kuluttajan valtaan

Yksi suoratoistopalveluiden merkittävimmistä vaikutuksista on se, kuinka ne ovat siirtäneet valtaa kuluttajille. Katsojilla on nyt valta valita, mitä he katsovat, milloin he katsovat ja missä he katsovat. Tämä on siirtänyt valtaa pois perinteisiltä mediayhtiöiltä ja antanut kuluttajille enemmän kontrollia.

Tämä muutos kuluttajan vallan kasvattamiseen on johtanut myös siihen, että mediayhtiöiden on yhä enemmän kuunneltava kuluttajien toiveita ja mieltymyksiä. Ne eivät enää voi olettaa, että kuluttajat katsovat mitä tahansa sisältöä vain siksi, että se on saatavilla.

Kohti tulevaisuutta

Suoratoistopalvelut ovat siis tuoneet merkittäviä muutoksia viihteen kulutukseen, mutta ne eivät pysähdy tähän. Teknologian kehittyessä ja markkinoiden muuttuessa voimme odottaa näkevämme entistä enemmän innovaatioita tällä alueella. Miten nämä palvelut sopeutuvat ja kehittyvät, on jännittävä seurattava tarina seuraaville vuosille.

Viihdemaailma ja sen eri puolet

Viihdeteollisuus on monipuolinen ja kattaa useita eri osa-alueita, jotka voivat käsittää seuraavat:

  1. Elokuvat: Tämä on monipuolinen ala, joka sisältää sekä suuren budjetin Hollywood-elokuvat että pienemmät indie-elokuvat, dokumenttielokuvat, animaatiot ja paljon muuta.
  2. Televisio ja suoratoisto: Tähän kuuluu paitsi perinteinen televisio, myös suoratoistopalvelut kuten Netflix, Hulu, Amazon Prime, Disney+ jne. Tämä on laaja ala, joka kattaa uutiset, draamat, komediat, tosi-tv, lasten ohjelmat, minisarjat ja paljon muuta.
  3. Musiikki: Tämä kattaa kaiken lajityypeistä, kuten pop, rock, klassinen, hip-hop, jazz jne., ja käsittää sekä live-esiintymiset että tallennetun musiikin.
  4. Teatteri: Teatteri on viihteen muoto, joka kattaa niin Broadway-musikaalit kuin paikalliset yhteisöteatterit, oopperat, baletit, ja monet muut esitykset.
  5. Kirjallisuus: Viihdekirjallisuus kattaa kaikenlaiset tyylilajit, mukaan lukien romaanit, runot, novellit, sarjakuvat, jne.
  6. Videopelit: Videopelit ovat tärkeä osa viihdeteollisuutta, ja ne kattavat laajan valikoiman tyylilajeja ja alustoja, kuten konsolipelit, PC-pelit, mobiilipelit, virtuaalitodellisuuspelit, jne.
  7. Podcastit ja radiot: Tämä sisältää sekä musiikin että puhutut sanat kuten uutiset, haastattelut, komediaohjelmat ja paljon muuta.
  8. Internet-sisältö: Sosiaalisen median alustat, YouTube-videot, verkkosarjat, meme-kulttuuri, blogit jne., ovat osa nykyistä viihdemaailmaa.

Jokainen näistä osa-alueista on itsessään erittäin laaja ja monimutkainen, sisältäen useita eri ammattilaisia, kuten näyttelijöitä, muusikoita, ohjaajia, tuottajia, kirjailijoita, kriitikoita, jne. Lisäksi teknologia on muuttanut viihdemaailmaa merkittävästi, mahdollistaen uusia viihteen muotoja ja muuttaen tapaa, jolla ihmiset kuluttavat viihdettä.