Koronakriisi ei pysäytä auttamista – Elastinen ja huippumuusikot repäisevät virtuaalisesti lasten ja nuorten mielenterveyden puolesta

Suomen kirkkaimpiin tähtiin kuuluva rap-muusikko Elastinen järjestää yhdessä Lastenklinikoiden Kummien kanssa virtuaalisen hyväntekeväisyyskeikan 16.5.

Rap-artisti Elastinen on viimeiset kuusi vuotta toiminut aktiivisena jäsenenä Lastenklinikoiden Kummien hallituksessa ja tehnyt järjestön kanssa hyväntekeväisyyskeikkoja sitäkin pidempään. Nyt hän haluaa yhdessä Kummien kanssa osoittaa, ettei edes koronavirus pysty pysäyttämään ihmisten halua ja kykyä auttaa.

Elastinen ja Kummit järjestävät yhteistyössä 16. toukokuuta virtuaalisen Kummit Live: Elastinen -hyväntekeväisyyskeikan, jonka tuotto menee suoraan Kummien työhön lasten ja nuorten mielenterveyden hyväksi. Konsertin aikana Elastinen pääsee näyttämään uutta puolta osaamisestaan.

”Mulle tulee paljon erilaisia hyväntekeväisyyspyyntöjä, mutta Kummit on mulle se kotipaikka. Aloin sitten miettiä ideaa, että mitä voitaisiin tehdä heidän kanssaan. Siitä syntyi visio virtuaalisesta hyväntekeväisyyskonsertista, jossa voitaisiin nähdä multa jotain sellaista, mitä yleensä ei ole totuttu näkemään. Tätä iltaa varten onkin koostettu ainutlaatuinen ja totuttua riisutumpi Ela-setti. Kitaristi, basisti, pianisti ja minä. Saimme kaikki osapuolet innostumaan ajatuksesta ja lähtemään talkoisiin mukaan, joten koko lipputuotto menee Kummien mielenterveyshankkeeseen.”, Elastinen lupaa.

Mukana huippumuusikoita

Elan mukana virtuaalisella livekeikalla nähdään Petteri Sariolan, Esa Mäkysen ja Okke Komulaisen huikea muusikkojoukko. Myös muita vierailijoita saattaa vielä liittyä kaartiin.

”Kun lähdin kyselemään porukkaa mukaan, oli mahtava huomata, miten kaikki olivat heti ihan messissä ja halusivat auttaa. Ajattelin, että jos tehdään striimikeikka niin tehdään siitä erilaisempi kuin ne klubikeikat, joihin tänä vuonna oltiin valmistauduttu. Striimiin pitää asennoitua eri tavalla, sillä nettikeikassa on todella erilainen energia verrattuna live-esiintymiseen. Musiikin ja artistin läsnäolon pitää olla entistä puhuttelevampaa sekä koskettavampaa. Otan sen mielenkiintoisena haasteena. Mahtavaa päästä kunnolla vetämään pitkästä aikaa keikkaa!”, Elastinen intoilee.

Lastenklinikoiden Kummit käynnistää syksyllä 2020 yhteistyössä HUS lasten- ja nuorisopsykiatrian kanssa Cool Kids -hankkeen, jota Kummit rahoittaa. Hankkeessa tuodaan erikoissairaanhoidon osaaminen ja tehokas terapiamuoto kunta- ja koulutasolle, jolloin lyhyessä ajassa ja matalalla kynnyksellä voidaan saada aikaan merkittäviä tuloksia ahdistuneisuushäiriöstä kärsiville lapsille ja nuorille.

”Cool Kids on todella tärkeä yhteishanke, jolla voidaan auttaa ahdistuneisuushäiriöistä kärsiviä lapsia ja nuoria sekä heidän perheitään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ahdistuneisuushäiriötä esiintyy arviolta 6–10 prosentilla lapsista ja nuorista. Pahimmillaan esimerkiksi nuorella paniikkihäiriö tai pakko-oireinen häiriö voi johtaa täydelliseen toimintakyvyttömyyteen. Mielenterveyden häiriöihin pitäisi päästä puuttumaan tehokkaasti ja ajoissa – ja sen käynnistyvä Cool Kids -hanke jatkossa paremmin mahdollistaa”, toiminnanjohtaja Anu Rapeli Lastenklinikoiden Kummeilta kertoo.

Elastisen rooli Kummien toiminnassa kasvanut

Elastiselle Lastenklinikoiden Kummien kanssa toimiminen on jo pitkään ollut kunnia-asia.

”Olen vuodesta 2000 esiintynyt melkein joka vuosi Elämä Lapselle -konsertissa ja se on minulle aina yksi vuoden kohokohdista. Näin artistina mulle on tärkeää voida antaa omaa aikaani hyvään asiaan. Vaikka kyseessä on vain yksi ilta omasta elämästäni, sillä on äärettömän iso merkitys klinikoille. Kun minua kuusi vuotta sitten pyydettiin Kummien hallitukseen, se oli mulle ihan järjettömän iso kunnia. Olin siihen asti ollut vain oman yritykseni hallituksessa ja oli todella opettavaa nähdä millaisella sydämellä ja intohimolla näitä tärkeitä hyväntekeväisyysasioita hoidetaan”, Elastinen toteaa.

”Elastisen rooli Kummien tekemisessä on vuosien varrella kasvanut todella suureksi, vaikka hän ei siitä itse ehkä haluakaan ulospäin aina hehkuttaakaan. Hän on ollut meille todella aktiivinen vaikuttaja ja auttanut Kummeja tekemään vuosien varrella todella paljon hyvää.”, Anu Rapeli kiittelee.

Kummit LIVE: Elastinen -konsertti järjestetään la 16.5 klo 19 keikalla.fi -alustalla.

Liput: 7e, 10e, 20e, 50e. Oman valinnan mukaan. Lippu.fi

Onlinekeikan yhteistyökumppaneiden avulla lipputuotto kohdennetaan Kummien mielenterveystyöhön.

Onlinekeikan mahdollistavat: keikalla.fi, Lippu.fi, Pepsodent, Teosto, NEP Finland, Hollywood House Studios, Radio Nova, Rähinä Records, Kaiku Entertainment, Fullsteam Oy sekä Republic.

Cool Kids

Lähetteiden määrä lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoissairaanhoidossa on kasvanut valtavasti ja ratkaisuja kaivataan. Lasten ja nuorten ahdistuksen hoitoon kehitetty Cool Kids tuo apua tähän ongelmaan. Lastenklinikoiden Kummien tukemana HUS aloittaa pilotin, jossa erikoissairaanhoito kouluttaa näyttöön perustuvan Cool Kids -hoito-ohjelman osaajia ja auttaa menetelmien käyttöönotossa sekä seurannassa peruspalveluiden puolella – kouluissa. Malli saadaan käyttöön myös kaikille lastenklinikoille. Cool Kids tukee ahdistuneisuushäiriöistä kärsiviä lapsia ja nuoria sekä heidän perheitään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Vastaa

Suoratoistopalveluiden nousu

Suoratoistopalvelut, kuten Netflix, Amazon Prime Video ja Disney+, ovat mullistaneet viihteen kulutuksen tapoja viime vuosikymmenen aikana. Yksittäisten tv-kanavien ja elokuvateatterinäytösten sijaan kuluttajilla on nyt laaja valikoima sisältöä, joka on saatavilla missä ja milloin tahansa. Tämä on tarjonnut aivan uuden tason mukavuutta ja joustavuutta.

Kuluttajien ei enää tarvitse odottaa tiettyyn kellonaikaan esitettäviä ohjelmia tai elokuvia. Sen sijaan he voivat katsoa haluamansa ohjelmat tai elokuvat silloin, kun se sopii heidän aikatauluunsa. Tämä on myös johtanut "binge watching" -kulttuurin nousuun, jossa katsojat katsovat kokonaisia tv-sarjojen kausia yhdellä istumalla.

Personoitu sisältö ja algoritmit

Suoratoistopalvelut ovat muuttaneet myös sitä, miten sisältö on suunnattu katsojille. Ne käyttävät monimutkaisia algoritmeja suositellakseen käyttäjilleen sisältöä heidän katseluhistoriansa ja mieltymystensä perusteella. Tämä tarkoittaa, että kuluttajat voivat löytää uutta sisältöä, josta he todennäköisesti pitävät, ilman, että heidän tarvitsee etsiä sitä aktiivisesti.

Näiden suosittelualgoritmien avulla suoratoistopalvelut voivat myös luoda ja tarjota yksilöllisesti räätälöityjä katselukokemuksia. Tämä on johtanut erittäin henkilökohtaiseen ja räätälöityyn sisältökulutukseen, jossa katsojien ei tarvitse enää mukautua massoille suunnattuun sisältöön.

Sisällön monimuotoisuuden kasvu

Toinen merkittävä muutos, jonka suoratoistopalvelut ovat tuoneet, on sisällön monimuotoisuuden lisääntyminen. Palveluiden globaalin luonteen ansiosta ne voivat tarjota sisältöä eri maista, eri kielillä ja eri kulttuureista. Tämä on laajentanut katsojien mahdollisuuksia tutustua ja nauttia sisällöstä, jota he eivät ehkä muuten olisi löytäneet.

Tämä monimuotoisuuden lisääntyminen ei koske vain maantieteellistä tai kulttuurista monimuotoisuutta, vaan myös genrejen ja aiheiden monimuotoisuutta. Suoratoistopalveluissa on tarjolla kaikenlaista sisältöä dokumenteista komedioihin, scifi-sarjoista romanttisiin draamoihin. Tämä antaa katsojille mahdollisuuden laajentaa viihdevalikoimaansa.

Uuden sisällön tuotanto

Suoratoistopalvelut eivät ole vain sisällön jakelukanavia, vaan ne ovat myös alkaneet tuottaa omaa sisältöään. Netflixin "Originals"-sarja on hyvä esimerkki tästä, samoin Amazon Primen ja Disney+:n omat sarjat ja elokuvat. Näiden palveluiden omat tuotannot ovat saaneet sekä kriitikoiden että yleisön kiitosta ja ovat vahvistaneet suoratoistopalveluiden asemaa viihteen tuottajina.

Nämä uudet tuotannot eivät ole vain korkealaatuisia, vaan ne ovat usein rohkeita ja innovatiivisia sekä tarinankerronnan että aiheiden suhteen. Suoratoistopalveluiden omat tuotannot ovat myös johtaneet aiempaa suurempaan kilpailuun laadukkaasta sisällöstä, mikä on hyödyttänyt kuluttajia.

Demokratisoitu sisällöntuotanto

Suoratoistopalvelut ovat myös demokratisoineet sisällöntuotantoa. Perinteisten tuotantoyhtiöiden ja studioiden ei enää tarvitse hallita markkinoita, koska suoratoistopalvelut voivat tukea pienempiä, itsenäisiä tekijöitä. Tämä on johtanut uudenlaiseen luovuuden nousuun ja antanut mahdollisuuden niille tarinoille ja näkökulmille, jotka ovat aiemmin saattaneet jäädä vähemmälle huomiolle.

Tämä demokratia näkyy myös siinä, kuinka suoratoistopalvelut ovat mahdollistaneet uusien äänten kuulemisen. Ne ovat antaneet alustan vähemmistöjen tarinoille ja aiheille, jotka eivät välttämättä ole saaneet huomiota perinteisissä mediakanavissa.

Katselutottumusten muutos

Suoratoistopalvelut ovat muuttaneet katsojien katselutottumuksia. Binge watching eli usean jakson tai koko sarjakauden katsominen yhdellä istumalla on tullut mahdolliseksi suoratoistopalveluiden ansiosta. Tämä on muuttanut katsojien suhdetta sarjoihin ja elokuviin.

Tämä katselutottumusten muutos on vaikuttanut myös sarjojen ja elokuvien rakenteeseen. Perinteisen episodin alku, keskikohta ja loppu -rakenteen sijaan monet sarjat on suunniteltu katsottavaksi kokonaisina kausina, jolloin tarina voi kehittyä hitaammin ja monimutkaisemmin.

Kilpailun lisääntyminen

Suoratoistopalveluiden myötä viihdeteollisuuden kilpailu on kiristynyt. Perinteisten tv-kanavien ja elokuvateatterien on ollut pakko mukautua uuteen todellisuuteen, jossa kuluttajat odottavat pääsevänsä käsiksi sisältöön milloin ja missä tahansa.

Kilpailu ei ole kuitenkaan rajoittunut vain perinteisen median ja suoratoistopalveluiden välille. Myös suoratoistopalveluiden kesken käydään kovaa kilpailua uusista asiakkaista, mikä on johtanut valtavaan sisältötarjonnan lisääntymiseen ja palveluiden eriytymiseen.

Katselukokemusten personointi

Suoratoistopalvelut eivät tarjoa vain personoitua sisältöä, vaan myös personoituja katselukokemuksia. Käyttäjät voivat muokata omaa profiiliaan ja asetuksiaan, kuten alitusten kieltä, kuvanlaatua ja muita. Lisäksi monilla palveluilla on erilaisia käyttäjäprofiileja saman tilauksen alla, jolloin eri perheenjäsenten mieltymykset voidaan ottaa huomioon.

Tämä personoitu katselukokemus vahvistaa kuluttajan yksilöllisyyttä ja lisää palveluiden käyttäjäystävällisyyttä. Se tekee myös katselukokemuksesta henkilökohtaisemman ja mielekkäämmän.

Muutos kuluttajan valtaan

Yksi suoratoistopalveluiden merkittävimmistä vaikutuksista on se, kuinka ne ovat siirtäneet valtaa kuluttajille. Katsojilla on nyt valta valita, mitä he katsovat, milloin he katsovat ja missä he katsovat. Tämä on siirtänyt valtaa pois perinteisiltä mediayhtiöiltä ja antanut kuluttajille enemmän kontrollia.

Tämä muutos kuluttajan vallan kasvattamiseen on johtanut myös siihen, että mediayhtiöiden on yhä enemmän kuunneltava kuluttajien toiveita ja mieltymyksiä. Ne eivät enää voi olettaa, että kuluttajat katsovat mitä tahansa sisältöä vain siksi, että se on saatavilla.

Kohti tulevaisuutta

Suoratoistopalvelut ovat siis tuoneet merkittäviä muutoksia viihteen kulutukseen, mutta ne eivät pysähdy tähän. Teknologian kehittyessä ja markkinoiden muuttuessa voimme odottaa näkevämme entistä enemmän innovaatioita tällä alueella. Miten nämä palvelut sopeutuvat ja kehittyvät, on jännittävä seurattava tarina seuraaville vuosille.

Viihdemaailma ja sen eri puolet

Viihdeteollisuus on monipuolinen ja kattaa useita eri osa-alueita, jotka voivat käsittää seuraavat:

  1. Elokuvat: Tämä on monipuolinen ala, joka sisältää sekä suuren budjetin Hollywood-elokuvat että pienemmät indie-elokuvat, dokumenttielokuvat, animaatiot ja paljon muuta.
  2. Televisio ja suoratoisto: Tähän kuuluu paitsi perinteinen televisio, myös suoratoistopalvelut kuten Netflix, Hulu, Amazon Prime, Disney+ jne. Tämä on laaja ala, joka kattaa uutiset, draamat, komediat, tosi-tv, lasten ohjelmat, minisarjat ja paljon muuta.
  3. Musiikki: Tämä kattaa kaiken lajityypeistä, kuten pop, rock, klassinen, hip-hop, jazz jne., ja käsittää sekä live-esiintymiset että tallennetun musiikin.
  4. Teatteri: Teatteri on viihteen muoto, joka kattaa niin Broadway-musikaalit kuin paikalliset yhteisöteatterit, oopperat, baletit, ja monet muut esitykset.
  5. Kirjallisuus: Viihdekirjallisuus kattaa kaikenlaiset tyylilajit, mukaan lukien romaanit, runot, novellit, sarjakuvat, jne.
  6. Videopelit: Videopelit ovat tärkeä osa viihdeteollisuutta, ja ne kattavat laajan valikoiman tyylilajeja ja alustoja, kuten konsolipelit, PC-pelit, mobiilipelit, virtuaalitodellisuuspelit, jne.
  7. Podcastit ja radiot: Tämä sisältää sekä musiikin että puhutut sanat kuten uutiset, haastattelut, komediaohjelmat ja paljon muuta.
  8. Internet-sisältö: Sosiaalisen median alustat, YouTube-videot, verkkosarjat, meme-kulttuuri, blogit jne., ovat osa nykyistä viihdemaailmaa.

Jokainen näistä osa-alueista on itsessään erittäin laaja ja monimutkainen, sisältäen useita eri ammattilaisia, kuten näyttelijöitä, muusikoita, ohjaajia, tuottajia, kirjailijoita, kriitikoita, jne. Lisäksi teknologia on muuttanut viihdemaailmaa merkittävästi, mahdollistaen uusia viihteen muotoja ja muuttaen tapaa, jolla ihmiset kuluttavat viihdettä.