Kuka tai mikä on Mona Bling?

Henkilökuva: Mona Bling

Mona Bling, aiemmin tunnettu nimellä Mona Kuoppamaa ja vielä aiemmin Teemu Kuoppamaa, on syntynyt vuonna 1992 Vihdissä. Hän on suomalainen toimittaja, sisällöntuottaja ja HLBT-vaikuttaja. Mona on erityisen tunnettu roolistaan transaktivismissa ja LGBTQ+-yhteisön edustajana Suomessa.

Mona on myös muotibloggaaja ja asuu nykyään poikaystävänsä kanssa Espoossa. Hän on ollut esillä monissa medioissa, kuten Yle ja Aamulehti, joissa hän on puhunut avoimesti transihmisten oikeuksista ja kokemuksistaan.

Sosiaalinen media ja some-vaikuttaminen

Mona Bling on aktiivinen myös sosiaalisessa mediassa. Hänellä on TikTok-tili, jossa hänellä on yli 2,6 tuhatta seuraajaa ja 48 tuhatta tykkäystä. TikTokissa hän keskittyy sisustukseen, tyyliin ja feminismiin.

Hän on myös ollut esillä somessa tekemiensä virheiden ja niistä oppimisen kautta. Mona on puhunut avoimesti siitä, kuinka tärkeää on ottaa vastuu omista virheistä ja pyytää anteeksi.

Transaktivismi ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen

Mona on ollut aktiivinen transaktivismissa ja on käynyt läpi transprosessin. Hän on puhunut avoimesti siitä, millaisia myyttejä ja ennakkoluuloja transihmisistä on yhteiskunnassa. Hän on myös toivonut, että translakiin tulisi pikaista muutosta.

Hän on osa uutta valtaa transaktivismissa Suomessa, ja hänen vaikutuksensa näkyy sekä somessa että yhteiskunnallisissa kabineteissa.

Kolumnistina ja sisällöntuottajana

Mona on myös Motiivin uusi kolumnisti, jossa hän neuvoo unelmoimaan isosti. Hän on puhunut siitä, kuinka algoritmit päivittyvät ja uudet somealustat trendaavat, ja kehottaa ihmisiä muuttamaan jotain pientä elämässään jo tänään.

Hän on monipuolinen sisällöntuottaja, joka käsittelee erilaisia aiheita kolumneissaan ja some-sisällöissään.

Deadname ja henkilöllisyys

Mona on puhunut avoimesti siitä, kuinka ”Deadname” ei ole mikä tahansa entinen nimi. Hän toivoo, että sanalle löytyisi sopiva suomennos. Deadname-sanaa käytetään transprosessin läpikäyneen ihmisen entisestä nimestä.

Hän on myös puhunut siitä, kuinka jotkut ihmiset sekoittavat, kuka on transnainen ja kuka on transmies, ja kuinka tärkeää on ymmärtää nämä erot.

Selkeä listaus: Mitä Mona Bling tekee?

 • Toimittaja
 • Sisällöntuottaja
 • HLBT-vaikuttaja
 • Transaktivisti
 • Muotibloggaaja
 • Kolumnisti
 • Some-vaikuttaja
 • Feministi

Mona Bling ja Viidakon tähdet

Viidakon tähdet” on suosittu tosi-tv-ohjelma, joka on saanut alkunsa Iso-Britanniasta nimellä ”I’m a Celebrity…Get Me Out of Here!”. Ohjelmassa julkkikset viettävät useita viikkoja viidakossa tai muussa erämaamaisemassa, ja heidän on selviydyttävä erilaisista haasteista ja tehtävistä. Suomessa ohjelma on nähty useina eri kausina, ja se on kerännyt suuren suosion.

Ohjelmaa on kritisoitu sen kyseenalaisista eettisistä valinnoista, kuten eläinten käytöstä haasteissa. Toisaalta se on saanut kiitosta viihteellisyydestään ja kyvystään tuoda esille kilpailijoiden aitoja persoonia.

Formaatti ja säännöt

Ohjelman formaatti on melko yksinkertainen, mutta se sisältää useita erilaisia elementtejä. Julkkikset elävät yhdessä leirissä, jossa heidän on itse hankittava ruokansa ja huolehdittava muista perustarpeistaan. He osallistuvat erilaisiin haasteisiin, joista voi voittaa palkintoja, kuten lisäruokaa tai muita etuja.

Kilpailijat äänestetään ulos yleisöäänestyksellä, ja viimeinen jäljellä oleva julkkis kruunataan ”viidakon kuninkaaksi” tai ”kuningattareksi”. Ohjelma on tunnettu dramaattisista hetkistään, kun kilpailijat joutuvat kohtaamaan pelkonsa ja haasteensa erittäin julkisella areenalla.

Suosituimmat kaudet

Suomessa ”Viidakon tähdet” on nähty useina eri kausina, ja jokainen kausi on tuonut mukanaan omanlaisensa draaman ja jännityksen. Erityisen suosittuja ovat olleet ne kaudet, joissa on ollut mukana erityisen tunnettuja tai värikkäitä julkkiksia.

Jotkut kaudet ovat jääneet erityisesti mieleen yllättävien käänteiden tai erityisen haastavien tehtävien vuoksi. Näissä kausissa yleisö on päässyt näkemään, kuinka kilpailijat ovat joutuneet ylittämään itsensä ja kohtaamaan pelkonsa.

Kritiikki ja eettiset kysymykset

Ohjelma ei ole ollut vapaa kritiikistä. Erityisesti eläinsuojelujärjestöt ja muut tahot ovat arvostelleet ohjelmaa sen käytännöistä, jotka saattavat olla eläimille stressaavia tai epäeettisiä. Esimerkiksi erilaiset ötökkähaasteet ovat herättäneet keskustelua.

Toisaalta ohjelma on myös saanut kiitosta siitä, että se tuo esille kilpailijoiden aitoja persoonia ja haastaa heidät monella tapaa. Monet katsojat pitävät ohjelmaa viihdyttävänä ja jännittävänä, ja se on saanut useita palkintoja eri maissa.

Suosituimmat hetket

Ohjelman aikana on nähty monia ikimuistoisia hetkiä, jotka ovat jääneet katsojien mieleen. Näitä ovat esimerkiksi:

 • Yllättävät pudotukset: Kun suosikki kilpailijat äänestetään yllättäen ulos.
 • Haastavat tehtävät: Erityisen vaikeat tai pelottavat haasteet, joissa kilpailijat joutuvat ylittämään itsensä.
 • Hauskat hetket: Leirielämän kepeämmät hetket, kuten laulut ja leikit, jotka tuovat iloa katsojille.
 • Dramaattiset paljastukset: Kilpailijoiden väliset konfliktit ja yllättävät paljastukset, jotka lisäävät ohjelman jännitystä.

Vastaa

Suoratoistopalveluiden nousu

Suoratoistopalvelut, kuten Netflix, Amazon Prime Video ja Disney+, ovat mullistaneet viihteen kulutuksen tapoja viime vuosikymmenen aikana. Yksittäisten tv-kanavien ja elokuvateatterinäytösten sijaan kuluttajilla on nyt laaja valikoima sisältöä, joka on saatavilla missä ja milloin tahansa. Tämä on tarjonnut aivan uuden tason mukavuutta ja joustavuutta.

Kuluttajien ei enää tarvitse odottaa tiettyyn kellonaikaan esitettäviä ohjelmia tai elokuvia. Sen sijaan he voivat katsoa haluamansa ohjelmat tai elokuvat silloin, kun se sopii heidän aikatauluunsa. Tämä on myös johtanut "binge watching" -kulttuurin nousuun, jossa katsojat katsovat kokonaisia tv-sarjojen kausia yhdellä istumalla.

Personoitu sisältö ja algoritmit

Suoratoistopalvelut ovat muuttaneet myös sitä, miten sisältö on suunnattu katsojille. Ne käyttävät monimutkaisia algoritmeja suositellakseen käyttäjilleen sisältöä heidän katseluhistoriansa ja mieltymystensä perusteella. Tämä tarkoittaa, että kuluttajat voivat löytää uutta sisältöä, josta he todennäköisesti pitävät, ilman, että heidän tarvitsee etsiä sitä aktiivisesti.

Näiden suosittelualgoritmien avulla suoratoistopalvelut voivat myös luoda ja tarjota yksilöllisesti räätälöityjä katselukokemuksia. Tämä on johtanut erittäin henkilökohtaiseen ja räätälöityyn sisältökulutukseen, jossa katsojien ei tarvitse enää mukautua massoille suunnattuun sisältöön.

Sisällön monimuotoisuuden kasvu

Toinen merkittävä muutos, jonka suoratoistopalvelut ovat tuoneet, on sisällön monimuotoisuuden lisääntyminen. Palveluiden globaalin luonteen ansiosta ne voivat tarjota sisältöä eri maista, eri kielillä ja eri kulttuureista. Tämä on laajentanut katsojien mahdollisuuksia tutustua ja nauttia sisällöstä, jota he eivät ehkä muuten olisi löytäneet.

Tämä monimuotoisuuden lisääntyminen ei koske vain maantieteellistä tai kulttuurista monimuotoisuutta, vaan myös genrejen ja aiheiden monimuotoisuutta. Suoratoistopalveluissa on tarjolla kaikenlaista sisältöä dokumenteista komedioihin, scifi-sarjoista romanttisiin draamoihin. Tämä antaa katsojille mahdollisuuden laajentaa viihdevalikoimaansa.

Uuden sisällön tuotanto

Suoratoistopalvelut eivät ole vain sisällön jakelukanavia, vaan ne ovat myös alkaneet tuottaa omaa sisältöään. Netflixin "Originals"-sarja on hyvä esimerkki tästä, samoin Amazon Primen ja Disney+:n omat sarjat ja elokuvat. Näiden palveluiden omat tuotannot ovat saaneet sekä kriitikoiden että yleisön kiitosta ja ovat vahvistaneet suoratoistopalveluiden asemaa viihteen tuottajina.

Nämä uudet tuotannot eivät ole vain korkealaatuisia, vaan ne ovat usein rohkeita ja innovatiivisia sekä tarinankerronnan että aiheiden suhteen. Suoratoistopalveluiden omat tuotannot ovat myös johtaneet aiempaa suurempaan kilpailuun laadukkaasta sisällöstä, mikä on hyödyttänyt kuluttajia.

Demokratisoitu sisällöntuotanto

Suoratoistopalvelut ovat myös demokratisoineet sisällöntuotantoa. Perinteisten tuotantoyhtiöiden ja studioiden ei enää tarvitse hallita markkinoita, koska suoratoistopalvelut voivat tukea pienempiä, itsenäisiä tekijöitä. Tämä on johtanut uudenlaiseen luovuuden nousuun ja antanut mahdollisuuden niille tarinoille ja näkökulmille, jotka ovat aiemmin saattaneet jäädä vähemmälle huomiolle.

Tämä demokratia näkyy myös siinä, kuinka suoratoistopalvelut ovat mahdollistaneet uusien äänten kuulemisen. Ne ovat antaneet alustan vähemmistöjen tarinoille ja aiheille, jotka eivät välttämättä ole saaneet huomiota perinteisissä mediakanavissa.

Katselutottumusten muutos

Suoratoistopalvelut ovat muuttaneet katsojien katselutottumuksia. Binge watching eli usean jakson tai koko sarjakauden katsominen yhdellä istumalla on tullut mahdolliseksi suoratoistopalveluiden ansiosta. Tämä on muuttanut katsojien suhdetta sarjoihin ja elokuviin.

Tämä katselutottumusten muutos on vaikuttanut myös sarjojen ja elokuvien rakenteeseen. Perinteisen episodin alku, keskikohta ja loppu -rakenteen sijaan monet sarjat on suunniteltu katsottavaksi kokonaisina kausina, jolloin tarina voi kehittyä hitaammin ja monimutkaisemmin.

Kilpailun lisääntyminen

Suoratoistopalveluiden myötä viihdeteollisuuden kilpailu on kiristynyt. Perinteisten tv-kanavien ja elokuvateatterien on ollut pakko mukautua uuteen todellisuuteen, jossa kuluttajat odottavat pääsevänsä käsiksi sisältöön milloin ja missä tahansa.

Kilpailu ei ole kuitenkaan rajoittunut vain perinteisen median ja suoratoistopalveluiden välille. Myös suoratoistopalveluiden kesken käydään kovaa kilpailua uusista asiakkaista, mikä on johtanut valtavaan sisältötarjonnan lisääntymiseen ja palveluiden eriytymiseen.

Katselukokemusten personointi

Suoratoistopalvelut eivät tarjoa vain personoitua sisältöä, vaan myös personoituja katselukokemuksia. Käyttäjät voivat muokata omaa profiiliaan ja asetuksiaan, kuten alitusten kieltä, kuvanlaatua ja muita. Lisäksi monilla palveluilla on erilaisia käyttäjäprofiileja saman tilauksen alla, jolloin eri perheenjäsenten mieltymykset voidaan ottaa huomioon.

Tämä personoitu katselukokemus vahvistaa kuluttajan yksilöllisyyttä ja lisää palveluiden käyttäjäystävällisyyttä. Se tekee myös katselukokemuksesta henkilökohtaisemman ja mielekkäämmän.

Muutos kuluttajan valtaan

Yksi suoratoistopalveluiden merkittävimmistä vaikutuksista on se, kuinka ne ovat siirtäneet valtaa kuluttajille. Katsojilla on nyt valta valita, mitä he katsovat, milloin he katsovat ja missä he katsovat. Tämä on siirtänyt valtaa pois perinteisiltä mediayhtiöiltä ja antanut kuluttajille enemmän kontrollia.

Tämä muutos kuluttajan vallan kasvattamiseen on johtanut myös siihen, että mediayhtiöiden on yhä enemmän kuunneltava kuluttajien toiveita ja mieltymyksiä. Ne eivät enää voi olettaa, että kuluttajat katsovat mitä tahansa sisältöä vain siksi, että se on saatavilla.

Kohti tulevaisuutta

Suoratoistopalvelut ovat siis tuoneet merkittäviä muutoksia viihteen kulutukseen, mutta ne eivät pysähdy tähän. Teknologian kehittyessä ja markkinoiden muuttuessa voimme odottaa näkevämme entistä enemmän innovaatioita tällä alueella. Miten nämä palvelut sopeutuvat ja kehittyvät, on jännittävä seurattava tarina seuraaville vuosille.

Viihdemaailma ja sen eri puolet

Viihdeteollisuus on monipuolinen ja kattaa useita eri osa-alueita, jotka voivat käsittää seuraavat:

 1. Elokuvat: Tämä on monipuolinen ala, joka sisältää sekä suuren budjetin Hollywood-elokuvat että pienemmät indie-elokuvat, dokumenttielokuvat, animaatiot ja paljon muuta.
 2. Televisio ja suoratoisto: Tähän kuuluu paitsi perinteinen televisio, myös suoratoistopalvelut kuten Netflix, Hulu, Amazon Prime, Disney+ jne. Tämä on laaja ala, joka kattaa uutiset, draamat, komediat, tosi-tv, lasten ohjelmat, minisarjat ja paljon muuta.
 3. Musiikki: Tämä kattaa kaiken lajityypeistä, kuten pop, rock, klassinen, hip-hop, jazz jne., ja käsittää sekä live-esiintymiset että tallennetun musiikin.
 4. Teatteri: Teatteri on viihteen muoto, joka kattaa niin Broadway-musikaalit kuin paikalliset yhteisöteatterit, oopperat, baletit, ja monet muut esitykset.
 5. Kirjallisuus: Viihdekirjallisuus kattaa kaikenlaiset tyylilajit, mukaan lukien romaanit, runot, novellit, sarjakuvat, jne.
 6. Videopelit: Videopelit ovat tärkeä osa viihdeteollisuutta, ja ne kattavat laajan valikoiman tyylilajeja ja alustoja, kuten konsolipelit, PC-pelit, mobiilipelit, virtuaalitodellisuuspelit, jne.
 7. Podcastit ja radiot: Tämä sisältää sekä musiikin että puhutut sanat kuten uutiset, haastattelut, komediaohjelmat ja paljon muuta.
 8. Internet-sisältö: Sosiaalisen median alustat, YouTube-videot, verkkosarjat, meme-kulttuuri, blogit jne., ovat osa nykyistä viihdemaailmaa.

Jokainen näistä osa-alueista on itsessään erittäin laaja ja monimutkainen, sisältäen useita eri ammattilaisia, kuten näyttelijöitä, muusikoita, ohjaajia, tuottajia, kirjailijoita, kriitikoita, jne. Lisäksi teknologia on muuttanut viihdemaailmaa merkittävästi, mahdollistaen uusia viihteen muotoja ja muuttaen tapaa, jolla ihmiset kuluttavat viihdettä.