Top 10 kesähitit Suomessa 2023

Suomen viralliset kesähitti 2023 -listat alkavat muotoutua. Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) -menestyksen ja ilmiömäisen Euroviisujen yleisöäänestyksen voiton jälkeen kesän kiistattomaksi musakuninkaaksi on kruunattu Jere Pöyhönen alias Käärijä.

Metallia, teknoa ja tanssipoppia nerokkaasti yhdistelevä korvamato ”Cha Cha Cha” raikuu Suomen lisäksi Yhdysvaltojen, Ranskan, Saksan ja Ruotsin soitetuimpien viraalilistojen kärjessä. Jo nyt historiaa tehnyt kappale on vielä kiivennyt musiikkipalvelu Spotifyn kaikkien aikojen striimatuimmaksi suomenkieliseksi kappaleeksi. Hyvä Jere!

Parhaat kesähitit kautta aikojen

On sitä osattu ennenkin. Menneiden vuosien kesähitit pursuavat samantyylistä positiivista energiaa ja jäävät mieliin pitkäksi aikaa.

Esimerkiksi Popedan vuonna 1985 julkaistu kappale ”Kuuma kesä” valittiin kaikkien aikojen kesähitiksi vielä vuonna 2005. Myös muut ennen walkmanista tai minidisc-soittimesta kaikuneet 1980- ja 1990-lukujen hitit, kuten ”Sommaren är kort” ja ”Rusketusraidat” soivat edelleen suomalaisten kesäiltojen istujaisissa.

Nykyään kasetit ja levyt ovat vain vaihtuneet älypuhelimiin, jotka yhdessä nopean nettiyhteyden kanssa tarjoavat yhtä laajan valikoiman kesäbiisejä kuin uudet pikakasinot viihdyttäviä rahapelejä. Peli-istunnon taustalla voi soida Cheekin ”Sokka irti”, JVG:n ”Tarkenee” tai jokin uudemmista, suosituista kesäkappaleista.

Löydät meidän top 10 kesähitit vuonna 2023 alta:

 1. Käärijä – Cha Cha Cha
 2. Kuumaa – Tulipalo
 3. Olli Halonen – Suomen kesä
 4. Antti Tuisku – Auto jää (feat. Käärijä)
 5. BESS – Ram pam pam
 6. Haloo Helsinki! – Reiviluola
 7. Aliisa Syrjä – 2:02
 8. Isac Elliot – Makso mitä makso (feat. Sexmane)
 9. Ramses II – Villieläin
 10. Portion Boys & Matti ja Teppo – Vauhti kiihtyy

Kuten aina, vuoden 2023 kesähitit ovat yhdistelmä uutta ja vanhaa kotimaista musiikkia, joka laittaa jalan naputtamaan ja kehon liikkumaan. Sanoja on helppo laulaa mukana ja ne jäävät vaivattomasti mieleen.

Kuumat kesähitit leviävät festareiden kautta

Kuului kesälookkiisi pottamainen Käärijä-tukka tai ei, kesän festarit ovat otollisin paikka vuoden 2023 kesähittien kuorolauluun. Hyviä vaihtoehtoja löytyy ympäri Suomen, ja jos kisakunto kestää, voit yrittää kiertää ne kaikki.

Provinssi starttaa Seinäjoella 29.6-1.7.2023 ja tarjoilee mahtavan kattauksen kotimaisia ja kansainvälisiä artisteja. Lavalle nousevat muun muassa Antti Tuisku, Amorphis, The Chemical Brothers ja Apulanta.

Turun Ruisrock pidetään 7.-9.7.2023, ja festari luottaa yhdysvaltalaisten artistien, kuten Lil Nas X:n, Skrillexin ja Machine Gun Kellyn, voimaan. Luvassa on myös ruotsalaista osaamista Alesson, Yung Leanin ja Zara Larssonin vahvoilla tulkinnoilla. Kotimaisesta artistikattauksesta kelpaa nostaa esiin muun muassa Alma, Aliisa Syrjä, Ibe ja JVG.

Pori Jazz järjestetään Kirjurinluodolla 7.-15.7.2023. Lavalla nähdään esimerkiksi legendaarinen Sir Tom Jones, brittitähti Sam Smith ja supersuosittu Robbie Williams. Suomenkielisiä kesähittejä esittävät blues-kitaristi Erja Lyytinen, laulaja-lauluntekijä Aili Ikonen ja Suomi-indien kärkinimi Arppa.

Myös Ilosaarirock Joensuussa 14.-16.7.2003 luottaa sekä Iso-Britanniasta että Yhdysvalloista tuleviin artisteihin. Festarikansa saa rokata Prodigyn, Years & Yearsin ja Ava Maxin tahtiin. Kotimaisesta menosta vastaavat esimerkiksi useita kesähittejä takoneet Bess, Gettomasa, Ismo Alanko, Maija Vilkkumaa, Olavi Uusivirta, Ramses II ja Gasellit.

Tampere nostaa riman entistä korkeammalle ja järjestää kesän aikana kahdet festarit. Ensimmäisenä areenan valtaa Tammerfest 20.-22.7.2023, ja sitten on Blockfestin vuoro 18.-19.8.2023. Kaupunkifestivaali Tammerfestilla Ratinanniemen puistossa nähdään esimerkiksi Samu Haber, VV (Ville Valo), Arttu Wiskari ja Elastinen. Ratinassa, suomi-r&b:ta levittävän Blockfestin line-upissa kuunnellaan muun muassa Akonia, Mikael Gabrielia, Sexmanea ja Biziä.

Flow Festival päättää kesäfestarikauden Helsingissä 11.-13.8.2023. Samalla festari heittää hyvästit Suvilahdelle ja siirtyy vuonna 2024 vanhalta voimalaitokselta uuteen lokaatioon. Hyvästä pop- ja indie-musiikista vastaavat Suede, Anna Puu, Lorde, Tove Lo, Pehmoaino ja monet muut lahjakkaat artistit.

Hyvää fiilistä kesähiteistä vielä talvellakin

Soivat vuoden 2023 kesähitit sitten festareilla, baareissa, häissä, radiossa tai omalla soittolistalla, ne kuljettavat kuulijansa tiettyyn hetkeen.

Musiikki aktivoi aivojen tunne-elämää hallitsevia alueita ja sen aiheuttama muistijälki on usein tiedostamaton. Siinä missä Mamban ”Vielä on kesää jäljellä” tuo jollekin mieleen riipivän ensirakkauden, toiselle se vain on sykettä nostattava juhannusbiisi.

Pariisin kevät ja ”Kesäyö” laittavat meidät aikakoneeseen ja tiputtavat keskelle vuotta 2012. Fiilistelyt ja tuttu kesämusiikki toimivat kuitenkin mielialan kohottajana vielä useiden vuosien jälkeen.

Erityisen positiivisia vaikutuksia hitit saavat aikaan, kun räntää sataa ja pimeys valtaa suurimman osan päivästä. Rakas kesäbiisi saa ihon kananlihalle, mutta myös vähentää stressiä ja lievittää ahdistuneisuutta.

Vuoden 2023 kesähitin räväyttänyt Käärijä jos kuka tietää, miten tarttuva musiikki yhdistää. Hyvä kappale lujittaa yhteishenkeä, vähentää vaivautuneisuutta ventovieraiden kesken ja luo uusia ihmissuhteita. ”It’s crazy, it’s party!”

3 kommenttia artikkeliin ”Top 10 kesähitit Suomessa 2023”

Vastaa

Suoratoistopalveluiden nousu

Suoratoistopalvelut, kuten Netflix, Amazon Prime Video ja Disney+, ovat mullistaneet viihteen kulutuksen tapoja viime vuosikymmenen aikana. Yksittäisten tv-kanavien ja elokuvateatterinäytösten sijaan kuluttajilla on nyt laaja valikoima sisältöä, joka on saatavilla missä ja milloin tahansa. Tämä on tarjonnut aivan uuden tason mukavuutta ja joustavuutta.

Kuluttajien ei enää tarvitse odottaa tiettyyn kellonaikaan esitettäviä ohjelmia tai elokuvia. Sen sijaan he voivat katsoa haluamansa ohjelmat tai elokuvat silloin, kun se sopii heidän aikatauluunsa. Tämä on myös johtanut "binge watching" -kulttuurin nousuun, jossa katsojat katsovat kokonaisia tv-sarjojen kausia yhdellä istumalla.

Personoitu sisältö ja algoritmit

Suoratoistopalvelut ovat muuttaneet myös sitä, miten sisältö on suunnattu katsojille. Ne käyttävät monimutkaisia algoritmeja suositellakseen käyttäjilleen sisältöä heidän katseluhistoriansa ja mieltymystensä perusteella. Tämä tarkoittaa, että kuluttajat voivat löytää uutta sisältöä, josta he todennäköisesti pitävät, ilman, että heidän tarvitsee etsiä sitä aktiivisesti.

Näiden suosittelualgoritmien avulla suoratoistopalvelut voivat myös luoda ja tarjota yksilöllisesti räätälöityjä katselukokemuksia. Tämä on johtanut erittäin henkilökohtaiseen ja räätälöityyn sisältökulutukseen, jossa katsojien ei tarvitse enää mukautua massoille suunnattuun sisältöön.

Sisällön monimuotoisuuden kasvu

Toinen merkittävä muutos, jonka suoratoistopalvelut ovat tuoneet, on sisällön monimuotoisuuden lisääntyminen. Palveluiden globaalin luonteen ansiosta ne voivat tarjota sisältöä eri maista, eri kielillä ja eri kulttuureista. Tämä on laajentanut katsojien mahdollisuuksia tutustua ja nauttia sisällöstä, jota he eivät ehkä muuten olisi löytäneet.

Tämä monimuotoisuuden lisääntyminen ei koske vain maantieteellistä tai kulttuurista monimuotoisuutta, vaan myös genrejen ja aiheiden monimuotoisuutta. Suoratoistopalveluissa on tarjolla kaikenlaista sisältöä dokumenteista komedioihin, scifi-sarjoista romanttisiin draamoihin. Tämä antaa katsojille mahdollisuuden laajentaa viihdevalikoimaansa.

Uuden sisällön tuotanto

Suoratoistopalvelut eivät ole vain sisällön jakelukanavia, vaan ne ovat myös alkaneet tuottaa omaa sisältöään. Netflixin "Originals"-sarja on hyvä esimerkki tästä, samoin Amazon Primen ja Disney+:n omat sarjat ja elokuvat. Näiden palveluiden omat tuotannot ovat saaneet sekä kriitikoiden että yleisön kiitosta ja ovat vahvistaneet suoratoistopalveluiden asemaa viihteen tuottajina.

Nämä uudet tuotannot eivät ole vain korkealaatuisia, vaan ne ovat usein rohkeita ja innovatiivisia sekä tarinankerronnan että aiheiden suhteen. Suoratoistopalveluiden omat tuotannot ovat myös johtaneet aiempaa suurempaan kilpailuun laadukkaasta sisällöstä, mikä on hyödyttänyt kuluttajia.

Demokratisoitu sisällöntuotanto

Suoratoistopalvelut ovat myös demokratisoineet sisällöntuotantoa. Perinteisten tuotantoyhtiöiden ja studioiden ei enää tarvitse hallita markkinoita, koska suoratoistopalvelut voivat tukea pienempiä, itsenäisiä tekijöitä. Tämä on johtanut uudenlaiseen luovuuden nousuun ja antanut mahdollisuuden niille tarinoille ja näkökulmille, jotka ovat aiemmin saattaneet jäädä vähemmälle huomiolle.

Tämä demokratia näkyy myös siinä, kuinka suoratoistopalvelut ovat mahdollistaneet uusien äänten kuulemisen. Ne ovat antaneet alustan vähemmistöjen tarinoille ja aiheille, jotka eivät välttämättä ole saaneet huomiota perinteisissä mediakanavissa.

Katselutottumusten muutos

Suoratoistopalvelut ovat muuttaneet katsojien katselutottumuksia. Binge watching eli usean jakson tai koko sarjakauden katsominen yhdellä istumalla on tullut mahdolliseksi suoratoistopalveluiden ansiosta. Tämä on muuttanut katsojien suhdetta sarjoihin ja elokuviin.

Tämä katselutottumusten muutos on vaikuttanut myös sarjojen ja elokuvien rakenteeseen. Perinteisen episodin alku, keskikohta ja loppu -rakenteen sijaan monet sarjat on suunniteltu katsottavaksi kokonaisina kausina, jolloin tarina voi kehittyä hitaammin ja monimutkaisemmin.

Kilpailun lisääntyminen

Suoratoistopalveluiden myötä viihdeteollisuuden kilpailu on kiristynyt. Perinteisten tv-kanavien ja elokuvateatterien on ollut pakko mukautua uuteen todellisuuteen, jossa kuluttajat odottavat pääsevänsä käsiksi sisältöön milloin ja missä tahansa.

Kilpailu ei ole kuitenkaan rajoittunut vain perinteisen median ja suoratoistopalveluiden välille. Myös suoratoistopalveluiden kesken käydään kovaa kilpailua uusista asiakkaista, mikä on johtanut valtavaan sisältötarjonnan lisääntymiseen ja palveluiden eriytymiseen.

Katselukokemusten personointi

Suoratoistopalvelut eivät tarjoa vain personoitua sisältöä, vaan myös personoituja katselukokemuksia. Käyttäjät voivat muokata omaa profiiliaan ja asetuksiaan, kuten alitusten kieltä, kuvanlaatua ja muita. Lisäksi monilla palveluilla on erilaisia käyttäjäprofiileja saman tilauksen alla, jolloin eri perheenjäsenten mieltymykset voidaan ottaa huomioon.

Tämä personoitu katselukokemus vahvistaa kuluttajan yksilöllisyyttä ja lisää palveluiden käyttäjäystävällisyyttä. Se tekee myös katselukokemuksesta henkilökohtaisemman ja mielekkäämmän.

Muutos kuluttajan valtaan

Yksi suoratoistopalveluiden merkittävimmistä vaikutuksista on se, kuinka ne ovat siirtäneet valtaa kuluttajille. Katsojilla on nyt valta valita, mitä he katsovat, milloin he katsovat ja missä he katsovat. Tämä on siirtänyt valtaa pois perinteisiltä mediayhtiöiltä ja antanut kuluttajille enemmän kontrollia.

Tämä muutos kuluttajan vallan kasvattamiseen on johtanut myös siihen, että mediayhtiöiden on yhä enemmän kuunneltava kuluttajien toiveita ja mieltymyksiä. Ne eivät enää voi olettaa, että kuluttajat katsovat mitä tahansa sisältöä vain siksi, että se on saatavilla.

Kohti tulevaisuutta

Suoratoistopalvelut ovat siis tuoneet merkittäviä muutoksia viihteen kulutukseen, mutta ne eivät pysähdy tähän. Teknologian kehittyessä ja markkinoiden muuttuessa voimme odottaa näkevämme entistä enemmän innovaatioita tällä alueella. Miten nämä palvelut sopeutuvat ja kehittyvät, on jännittävä seurattava tarina seuraaville vuosille.

Viihdemaailma ja sen eri puolet

Viihdeteollisuus on monipuolinen ja kattaa useita eri osa-alueita, jotka voivat käsittää seuraavat:

 1. Elokuvat: Tämä on monipuolinen ala, joka sisältää sekä suuren budjetin Hollywood-elokuvat että pienemmät indie-elokuvat, dokumenttielokuvat, animaatiot ja paljon muuta.
 2. Televisio ja suoratoisto: Tähän kuuluu paitsi perinteinen televisio, myös suoratoistopalvelut kuten Netflix, Hulu, Amazon Prime, Disney+ jne. Tämä on laaja ala, joka kattaa uutiset, draamat, komediat, tosi-tv, lasten ohjelmat, minisarjat ja paljon muuta.
 3. Musiikki: Tämä kattaa kaiken lajityypeistä, kuten pop, rock, klassinen, hip-hop, jazz jne., ja käsittää sekä live-esiintymiset että tallennetun musiikin.
 4. Teatteri: Teatteri on viihteen muoto, joka kattaa niin Broadway-musikaalit kuin paikalliset yhteisöteatterit, oopperat, baletit, ja monet muut esitykset.
 5. Kirjallisuus: Viihdekirjallisuus kattaa kaikenlaiset tyylilajit, mukaan lukien romaanit, runot, novellit, sarjakuvat, jne.
 6. Videopelit: Videopelit ovat tärkeä osa viihdeteollisuutta, ja ne kattavat laajan valikoiman tyylilajeja ja alustoja, kuten konsolipelit, PC-pelit, mobiilipelit, virtuaalitodellisuuspelit, jne.
 7. Podcastit ja radiot: Tämä sisältää sekä musiikin että puhutut sanat kuten uutiset, haastattelut, komediaohjelmat ja paljon muuta.
 8. Internet-sisältö: Sosiaalisen median alustat, YouTube-videot, verkkosarjat, meme-kulttuuri, blogit jne., ovat osa nykyistä viihdemaailmaa.

Jokainen näistä osa-alueista on itsessään erittäin laaja ja monimutkainen, sisältäen useita eri ammattilaisia, kuten näyttelijöitä, muusikoita, ohjaajia, tuottajia, kirjailijoita, kriitikoita, jne. Lisäksi teknologia on muuttanut viihdemaailmaa merkittävästi, mahdollistaen uusia viihteen muotoja ja muuttaen tapaa, jolla ihmiset kuluttavat viihdettä.