Mitä ravintoloiden pokeri- ja rulettipöytien tilalle?

Yksi ravintolaviihteen olomuoto vuosikymmeniä oli Suomessakin ravintoloissa olleet rulettipöydät ja pokeri sekä blackjack-pöydät. Kirjoittaja itsekin oli jo 90-luvun alussa croupierin tehtävissä rulettia pyörittämässä suomalaisille hotelliasiakkaille Etelä-Suomessa ja olihan silloinkin iltoja, kun pöydän äärellä kävi kenties yksi pelaaja, mutta ei Veikkaus hirveän korkeita palkkoja kyllä pelinhoitajilleen maksanut, ja siksi itsekin siirryin toisiin tehtäviin ravintolassa kylläkin pysyen.

Entä mitä tapahtui viihdetarjonnalle, kun Veikkaus päätti lopettaa ravintoloiden pelit? Veikkaus päätti vuonna 2019 lopettaa ravintoloissa olevat pelit ja antaa potkut reilulle 300 työntekijälle, koska pelit eivät enää tuottaneet tarpeeksi. Työpaikkansa menetti itseasiassa kaikkiaan jopa 360 työntekijää, joista valtaosa on osa-aikaisella työsuhteella. Irtisanomisista kolmannes on pääkaupunkiseudulla ja loput muualla Suomessa.

Ravintolat eivät kuitenkaan saaneet alkaa itse järjestää vastaavia pelejä, koska rahapelit ovat Suomessa täysin Veikkauksen monopolin alaisia, joten ravintoloilta vain otettiin pois, eikä annettu mitään takaisin. Se, että Veikkauksella on omat Pelaamonsa, ja Helsingin kasino, joissa on vielä pelipöydät ei paljon lohduttanut ravintoloita, jotka menettivät yhden palvelumuotonsa. Ja lisäksi Veikkaus peluuttaa pelejä myös ja Feel Vegas -klubeillaan. Eihän pelipöydät isoja ravintoloille merkitse, mutta olivat kuitenkin yksi palvelumuoto, jota nykymuodossa on käytännössä lähes mahdotonta paikata. Järjestelyillä Veikkaus sanoo pyrkivänsä vastaamaan rahapelialan ja kaupan rakennemuutokseen. Pelaaminen siirtyy yhä enemmän verkkoon mutta näiden pelipöytien poistaminen ravintoloista vain varmistaa pelaamisen siirtymistä pois reaalimaailmasta. Pelien ansiosta baareissa on ollut jotain muutakin tekemistä kuin pelkästään alkoholin nauttiminen. Ne ovat olleet ajanvietettä, jonka parissa ihmiset ovat viihtyneet pienillä panoksilla pelaten.

Viihdevaihtoehtoja

Veikkaus on antanut ravintoloiden tiloihin peliautomaatteja, joita itseasiassa on ympäri Suomea tämän viimeisen 3 000 pelin vähennyksenkin jälkeen vielä yli 18 000 automaattia, mutta automaatti ei ole sama asia kuin pelipöytä. Pelipöytä on parhaimmillaan sosiaalinen pelipaikka, missä pelataan koko ilta pienellä panoksella ja nautitaan samalla muutama drinkki, humaltumatta, aiheuttamatta ongelmia. Automaattipelaaminen on täysin erilaista, silloinkin kun automaattipelinä voi olla ruletti, pokeri tai blackjack.

Mitä pelipöydät menettäneet noin 160 yöravintolaa kehittivät ohjelmaksi pelipöytien tilalle, mitään vastaavaa, kun ei ollut tarjolla?

Mitä mieltä on Matkailu-ja Ravintolapalvelut ry?

Mara lausui asiasta: Ravintolayhtiöt ovat voineet sopia pelipöytien sijoittamisesta ravintoloihin 50 vuoden ajan. Tällä hetkellä pelipöytiä on 162 ravintolassa noin 190. Veikkaus Oy:n ilmoituksen mukaan pelipöytien kate on noin 14 miljoonaa euroa. Veikkaus Oy:n suunnittelema pelipöytien lopettaminen aiheuttaa monille ravintoloille ongelmia. Pelipöydät on sijoitettu yleensä yökerhoihin, jotka tarjoavat asiakkailleen monipuolisia palveluja myöhään iltaisin ja yöaikana. Näiden ravintoloiden toiminnan kannattavuus on viime vuosina heikentynyt. Tilanteeseen on vaikuttanut vapaa alkoholin matkustajatuonti ja muun viihdetarjonnan lisääntyminen. Kannattavuutta heikentää se, että asiakkaiden ravintolaillan aikana tekemien ostosten määrä pienenee. Siksi pelipöytien pitämisestä kertyvä kate ja niiden ravintolaan houkuttelemien asiakkaiden määrä on monelle yöravintolalle tärkeää.

Pelitoiminnan lakkauttaminen ravintoloissa aiheuttaa ongelmia Veikkaus Oy:n monopoliaseman vuoksi. Ravintolat ovat saaneet pelitoiminnasta hyvän lisäkatteen. Jos Veikkaus Oy lopettaa pelitoiminnan yksipuolisesti, ravintoloilla ei ole mahdollisuuksia hankkia tilalle korvaavaa pelitoimintaa, jonka avulla korvattaisiin menetetty kate ja asiakkaat. Veikkaus Oy:llä on lakisääteinen monopoli, joka estää ravintoloita tekemästä sopimuksia kilpailevien yhtiöiden kanssa.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry katsoo, että Veikkaus ei määräävän markkina-asemansa vuoksi voi lakkauttaa pelipöytiä koskevia sopimuksia yksipuolisesti. Jos näin toimitaan ravintolat menettävät pelitoiminnasta kertyvät tulot kokonaan, vaikka Veikkaus Oy jatkaa edelleen pelipöytien pitämistä omissa toimipisteissään. Veikkaus Oy:n on harkittava pelitoiminnan ulkoistamista niin, että pelaaminen ravintoloissa on mahdollista myös tulevina vuosina. Toinen mahdollisuus on vapauttaa ravintolapelit monopolisäätelystä, jolloin ravintolat voivat tehdä sopimuksia pelipöytien pitämisestä muiden yhtiöiden kanssa.

Vaikka MaRa saneli omassa kannanotossaan näin, niin tosiasia on yhä vielä, ettei rahapelejä saa missään muodossa ravintoloissa vieläkään järjestää minkään toisenkaan yhtiön kanssa, vaikka tällaisia yhtiöitä olisi Euroopassa saatavilla. Suomella on kuitenkin EU:n kanssa sopimus, mikä estää tällaiset sopimukset ja antaa Veikkauksella monopolin kaikenlaisten rahapelien hallintaan, markkinointiin ja hoitamiseen Suomessa ja suomalaisille.

MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi hämmästelee myös sitä, että ulkomaiset peliyhtiöt pystyvät tarjoamaan netissä palveluja suomalaisille pelaajille, mutta Veikkauksen monopolin vuoksi kotimainen yritys ei tätä voi tehdä Suomessa, ei edes näin ravintolan sisällä rajoitetusti.

Jos nyt sitten haluat pelata….

Niin vaihtoehdot ovat joko matkustaa sellaiselle paikkakunnalle missä on Veikkauksen pelisali tai siirtyä pelaamaan sinne nettiin, missä vaihtoehtona ovat sitten Veikkauksen ja satojen muiden suomenkielisten pelioperaattoreiden pelit. Laita vain Googleen sopivahakusana niin pelattavaa kyllä löytyy ja pääset pelaamaan niin omalla tietokoneellasi tai suoraan älypuhelimellasi.

Vastaa