Yksilöllinen vaate ei välttämättä ole kallis

Yrityksille on ollut saatavilla mahdollisuus tilata vaatteita omilla merkinnöillä, ja itseasiassa sama mahdollisuus on ollut aina myös yksityisillä henkilöillä ja totta kai myös yhdistyksillä. Mitä sitten oikeasti vaatii, että yritys voi tilata esimerkiksi t-paidat tai colleget työntekijöilleen, vaikka firman logolla ja työntekijän nimellä?

Firman logo

Jos firman logoa ei varsinaisesti ole, vaan käytetään vain yksinkertaisesti firman nimeä, on vaatemerkinnät kohtuullisen vaivattomia toteuttaa erilaisiin vaatteisiin. Esimerkiksi mainosteippaamo Omalogo voi toteuttaa tällaiset vaatemerkinnät t-paitoihin, collegepaitoihin, takkeihin, huppareihin, collegehousuihin, työhousuihin, liiveihin, lippiksiin, pipoihin ja vaikkapa kangaskasseihin ja laukkuihin. Kyse on enemmänkin siitä, minkälaisella kirjasimella eli fontilla nimi painetaan, ja tehdäänkö painatus esimerkiksi paidassa tai takissa eteen ja taakse, sekä missä koossa.

Jos firmalla on sitten jokin kuva eli logomerkki käytössä, on ensin selvitettävä, millainen logotiedosto on yrityksellä saatavilla. Esimerkiksi yrityksen logo nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa on monesti jpg tai png tiedostomuoto, eikä se ole paras tiedostomuoto vaatemerkintöihin, tai tarroihin ja julisteisiin. Syy on siinä, että jpg tiedosto on ns. pakattu tiedosto, eli se ei välttämättä enää sisällä tarpeeksi tietoa hyvän tasoinen painatuksen tekemiseen.

Poikkeus: jos sinulla on hyvä valokuva tavallisessa jpg-kuvamuodossa,  on sen tulostaminen vaatteeseen aivan mahdollista. Esimerkiksi jos haluat yllättää henkilön teettämällä tälle syntymäpäivälahjaksi paidan tai takin jollakin valokuvalla painettuna, on se mahdollista – tai jopa tyynypäällinen.

Parhaat vaihtoehdot firman logosta erilaisiin painatustöihin on vektoroitu EPS tiedosto, tai PDF tiedosto, joka pitää sisällään kaikki mahdolliset fontit vektoroituina. Vektorointi käytännössä tarkoittaa, että kaikki kuvat ja tekstit on tehty viivoilla, ääriviivoiksi, joiden avulla sitten painotyöt ovat mahdollisia. Nämä tiedostomuodot myös pitävä mukanaan CMYK väriasetukset, eli tiedon miten eri värit muodostuvat neljälle eri perusvärillä (C-cyan, M-magenta, Y-yellow, K-black) – esimerkiksi rgb-kuva muodostuu kolmen värin yhdistelmäsät red-green-blue, ja esimerkiksi mainosteippaamon omat tulostimet tekevät värit yhdistelemällä neljää eri väriä (cyan-magenta-yellow-black).

Miltä painatus sitten näyttää vaatteessa, niin paljon toteutettuja painatuksia on nähtävillä Omalogon Facebookissa.

Itse painatus

Miten sitten varsinainen painatus tehdään vaatteeseen, ja mistä valitaan vaatteet? Mainosteippaamo Omalogo merkitsee ja teippaa myös asiakkaan tuomiin vaatteisiin, mutta silloin vastuu itse vaatteesta on asiakkaalla. Sen sijaan jos asiakas käyttää Omalogon vaatevalikoimia, on virheen sattuessa uusi vaate hankittuna Omalogon ”piikkiin”, eli vaatevastuu on Omalogolla.

Vaatemerkinnöissä itse prosessi on helpommillaan tällainen:

 1. asiakas päättää tilata vaatteita henkilökunnalle, tai esimerkiksi mainoslahjoiksi asiakkaille tai messuille tms tapahtumaan
 2. asiakas käy läpi Omalogon vaatetarjontaa (useampia toimittaja, joten kaikki ei ole saatavilla yhdeltä sivulta – voit kysyä myös suoraan)
 3. asiakas lähettää sähköpostin Omalogolle – tarjouspyyntövaatteista, mikä vaate, kuinka monta kappaletta, mikä väri – millainen painatus- ja jos voi liittää logon mukaan – vielä parempi
 4. Omalogo vastaa 1-2 päivässä tarjouksella
 5. Tarjous hyväksytään, tarvittavat vaatteet varataan painatusta varten ja työ lisätään työlistalle
 6. Työlistasta riippuen ja asiakkaan kiireestä riippuen vaatteet ovat valmiit 1-2 viikossa noudettavaksi, tai Matkahuollolla asiakkaalle toimitettavaksi
 7. Laskutus tapahtuu Payexin kautta ulkoistettuna 14 vrk maksuajalla

Kustannukset

Kuinka paljon vaatemerkintä maksaa? Jos teetät yksittäisen vaatteet syntymäpäiväsankarille, riippuu hinta aivan täysin valitusta vaatteesta. Esimerkiksi lippikset tai t-paidan saa logolla tai nimellä varustettuna reilun kymmenen euron hintaan, ja collegepaidan noin 20 euron hintaan. Takeissa hintahaitari on luonnollisesti suurempi kun halvimmat takit maksavat 20 euroa ja kalleimmat yli 100 euroa – mutta helppo laskutapa vaatemerkinnöissä Omalogon kanssa on tällainen:

Selkäteksti, rintateksti, selkälogo, numerointi ja nimi

Kokoluokka yli 150 mm leveä (max 300mm) ja 100mm korkea (max 300mm)

Yksivärinen 5-8€
Moniväripainatus 10€

Logonkäsittely painokuntoiseksi   alk. 50€
(asiakkaalle oma versio vapaasti käyttöön) – vektorointi

Kustannukset yksilöllisen vaatteen tekemiselle ei siis todellakaan ole korkeat – eivät yksityiselle eikä yritykselle. Mainosteippaamo Omalogo on toiminut vuodesta 2008 ja 13 vuoden historiaan mahtuu paljon erilaisia merkintöjä niin vaatteisiin, kuin autoihin, toimistoihin, ikkunoihin sekä erilaisten kylttien ja julisteiden sekä tarrojen tekoa – jos etsit. ja tarvitset luotettavaa kotimaista tekijää – kysy lisää Omalogosta.

Vastaa

Suoratoistopalveluiden nousu

Suoratoistopalvelut, kuten Netflix, Amazon Prime Video ja Disney+, ovat mullistaneet viihteen kulutuksen tapoja viime vuosikymmenen aikana. Yksittäisten tv-kanavien ja elokuvateatterinäytösten sijaan kuluttajilla on nyt laaja valikoima sisältöä, joka on saatavilla missä ja milloin tahansa. Tämä on tarjonnut aivan uuden tason mukavuutta ja joustavuutta.

Kuluttajien ei enää tarvitse odottaa tiettyyn kellonaikaan esitettäviä ohjelmia tai elokuvia. Sen sijaan he voivat katsoa haluamansa ohjelmat tai elokuvat silloin, kun se sopii heidän aikatauluunsa. Tämä on myös johtanut "binge watching" -kulttuurin nousuun, jossa katsojat katsovat kokonaisia tv-sarjojen kausia yhdellä istumalla.

Personoitu sisältö ja algoritmit

Suoratoistopalvelut ovat muuttaneet myös sitä, miten sisältö on suunnattu katsojille. Ne käyttävät monimutkaisia algoritmeja suositellakseen käyttäjilleen sisältöä heidän katseluhistoriansa ja mieltymystensä perusteella. Tämä tarkoittaa, että kuluttajat voivat löytää uutta sisältöä, josta he todennäköisesti pitävät, ilman, että heidän tarvitsee etsiä sitä aktiivisesti.

Näiden suosittelualgoritmien avulla suoratoistopalvelut voivat myös luoda ja tarjota yksilöllisesti räätälöityjä katselukokemuksia. Tämä on johtanut erittäin henkilökohtaiseen ja räätälöityyn sisältökulutukseen, jossa katsojien ei tarvitse enää mukautua massoille suunnattuun sisältöön.

Sisällön monimuotoisuuden kasvu

Toinen merkittävä muutos, jonka suoratoistopalvelut ovat tuoneet, on sisällön monimuotoisuuden lisääntyminen. Palveluiden globaalin luonteen ansiosta ne voivat tarjota sisältöä eri maista, eri kielillä ja eri kulttuureista. Tämä on laajentanut katsojien mahdollisuuksia tutustua ja nauttia sisällöstä, jota he eivät ehkä muuten olisi löytäneet.

Tämä monimuotoisuuden lisääntyminen ei koske vain maantieteellistä tai kulttuurista monimuotoisuutta, vaan myös genrejen ja aiheiden monimuotoisuutta. Suoratoistopalveluissa on tarjolla kaikenlaista sisältöä dokumenteista komedioihin, scifi-sarjoista romanttisiin draamoihin. Tämä antaa katsojille mahdollisuuden laajentaa viihdevalikoimaansa.

Uuden sisällön tuotanto

Suoratoistopalvelut eivät ole vain sisällön jakelukanavia, vaan ne ovat myös alkaneet tuottaa omaa sisältöään. Netflixin "Originals"-sarja on hyvä esimerkki tästä, samoin Amazon Primen ja Disney+:n omat sarjat ja elokuvat. Näiden palveluiden omat tuotannot ovat saaneet sekä kriitikoiden että yleisön kiitosta ja ovat vahvistaneet suoratoistopalveluiden asemaa viihteen tuottajina.

Nämä uudet tuotannot eivät ole vain korkealaatuisia, vaan ne ovat usein rohkeita ja innovatiivisia sekä tarinankerronnan että aiheiden suhteen. Suoratoistopalveluiden omat tuotannot ovat myös johtaneet aiempaa suurempaan kilpailuun laadukkaasta sisällöstä, mikä on hyödyttänyt kuluttajia.

Demokratisoitu sisällöntuotanto

Suoratoistopalvelut ovat myös demokratisoineet sisällöntuotantoa. Perinteisten tuotantoyhtiöiden ja studioiden ei enää tarvitse hallita markkinoita, koska suoratoistopalvelut voivat tukea pienempiä, itsenäisiä tekijöitä. Tämä on johtanut uudenlaiseen luovuuden nousuun ja antanut mahdollisuuden niille tarinoille ja näkökulmille, jotka ovat aiemmin saattaneet jäädä vähemmälle huomiolle.

Tämä demokratia näkyy myös siinä, kuinka suoratoistopalvelut ovat mahdollistaneet uusien äänten kuulemisen. Ne ovat antaneet alustan vähemmistöjen tarinoille ja aiheille, jotka eivät välttämättä ole saaneet huomiota perinteisissä mediakanavissa.

Katselutottumusten muutos

Suoratoistopalvelut ovat muuttaneet katsojien katselutottumuksia. Binge watching eli usean jakson tai koko sarjakauden katsominen yhdellä istumalla on tullut mahdolliseksi suoratoistopalveluiden ansiosta. Tämä on muuttanut katsojien suhdetta sarjoihin ja elokuviin.

Tämä katselutottumusten muutos on vaikuttanut myös sarjojen ja elokuvien rakenteeseen. Perinteisen episodin alku, keskikohta ja loppu -rakenteen sijaan monet sarjat on suunniteltu katsottavaksi kokonaisina kausina, jolloin tarina voi kehittyä hitaammin ja monimutkaisemmin.

Kilpailun lisääntyminen

Suoratoistopalveluiden myötä viihdeteollisuuden kilpailu on kiristynyt. Perinteisten tv-kanavien ja elokuvateatterien on ollut pakko mukautua uuteen todellisuuteen, jossa kuluttajat odottavat pääsevänsä käsiksi sisältöön milloin ja missä tahansa.

Kilpailu ei ole kuitenkaan rajoittunut vain perinteisen median ja suoratoistopalveluiden välille. Myös suoratoistopalveluiden kesken käydään kovaa kilpailua uusista asiakkaista, mikä on johtanut valtavaan sisältötarjonnan lisääntymiseen ja palveluiden eriytymiseen.

Katselukokemusten personointi

Suoratoistopalvelut eivät tarjoa vain personoitua sisältöä, vaan myös personoituja katselukokemuksia. Käyttäjät voivat muokata omaa profiiliaan ja asetuksiaan, kuten alitusten kieltä, kuvanlaatua ja muita. Lisäksi monilla palveluilla on erilaisia käyttäjäprofiileja saman tilauksen alla, jolloin eri perheenjäsenten mieltymykset voidaan ottaa huomioon.

Tämä personoitu katselukokemus vahvistaa kuluttajan yksilöllisyyttä ja lisää palveluiden käyttäjäystävällisyyttä. Se tekee myös katselukokemuksesta henkilökohtaisemman ja mielekkäämmän.

Muutos kuluttajan valtaan

Yksi suoratoistopalveluiden merkittävimmistä vaikutuksista on se, kuinka ne ovat siirtäneet valtaa kuluttajille. Katsojilla on nyt valta valita, mitä he katsovat, milloin he katsovat ja missä he katsovat. Tämä on siirtänyt valtaa pois perinteisiltä mediayhtiöiltä ja antanut kuluttajille enemmän kontrollia.

Tämä muutos kuluttajan vallan kasvattamiseen on johtanut myös siihen, että mediayhtiöiden on yhä enemmän kuunneltava kuluttajien toiveita ja mieltymyksiä. Ne eivät enää voi olettaa, että kuluttajat katsovat mitä tahansa sisältöä vain siksi, että se on saatavilla.

Kohti tulevaisuutta

Suoratoistopalvelut ovat siis tuoneet merkittäviä muutoksia viihteen kulutukseen, mutta ne eivät pysähdy tähän. Teknologian kehittyessä ja markkinoiden muuttuessa voimme odottaa näkevämme entistä enemmän innovaatioita tällä alueella. Miten nämä palvelut sopeutuvat ja kehittyvät, on jännittävä seurattava tarina seuraaville vuosille.

Viihdemaailma ja sen eri puolet

Viihdeteollisuus on monipuolinen ja kattaa useita eri osa-alueita, jotka voivat käsittää seuraavat:

 1. Elokuvat: Tämä on monipuolinen ala, joka sisältää sekä suuren budjetin Hollywood-elokuvat että pienemmät indie-elokuvat, dokumenttielokuvat, animaatiot ja paljon muuta.
 2. Televisio ja suoratoisto: Tähän kuuluu paitsi perinteinen televisio, myös suoratoistopalvelut kuten Netflix, Hulu, Amazon Prime, Disney+ jne. Tämä on laaja ala, joka kattaa uutiset, draamat, komediat, tosi-tv, lasten ohjelmat, minisarjat ja paljon muuta.
 3. Musiikki: Tämä kattaa kaiken lajityypeistä, kuten pop, rock, klassinen, hip-hop, jazz jne., ja käsittää sekä live-esiintymiset että tallennetun musiikin.
 4. Teatteri: Teatteri on viihteen muoto, joka kattaa niin Broadway-musikaalit kuin paikalliset yhteisöteatterit, oopperat, baletit, ja monet muut esitykset.
 5. Kirjallisuus: Viihdekirjallisuus kattaa kaikenlaiset tyylilajit, mukaan lukien romaanit, runot, novellit, sarjakuvat, jne.
 6. Videopelit: Videopelit ovat tärkeä osa viihdeteollisuutta, ja ne kattavat laajan valikoiman tyylilajeja ja alustoja, kuten konsolipelit, PC-pelit, mobiilipelit, virtuaalitodellisuuspelit, jne.
 7. Podcastit ja radiot: Tämä sisältää sekä musiikin että puhutut sanat kuten uutiset, haastattelut, komediaohjelmat ja paljon muuta.
 8. Internet-sisältö: Sosiaalisen median alustat, YouTube-videot, verkkosarjat, meme-kulttuuri, blogit jne., ovat osa nykyistä viihdemaailmaa.

Jokainen näistä osa-alueista on itsessään erittäin laaja ja monimutkainen, sisältäen useita eri ammattilaisia, kuten näyttelijöitä, muusikoita, ohjaajia, tuottajia, kirjailijoita, kriitikoita, jne. Lisäksi teknologia on muuttanut viihdemaailmaa merkittävästi, mahdollistaen uusia viihteen muotoja ja muuttaen tapaa, jolla ihmiset kuluttavat viihdettä.