Mainosartikkeli yritysmarkkinoinnissa – mistä on kyse?

Olet varmaan huomannut sekä lehdissä että monilla nettisivuilla artikkeleita, jotka ovat selvästi jonkin yrityksen markkinointia – nämä ovat mainosartikkeleita, joita kutsutaan myös natiiviartikkeleiksi, ja niiden päätehtävänä on ohjata juuri oikeata nettiliikennettä asiakasyrityksen omille kotisivuille. Toimiiko mainosartikkelit, ja mistä oikeasti on kyse? Miten nykyaikainen mainosartikkeli eli natiiviartikkeli toimii?

Mainosartikkelin perusajatus

Ihmiset hakevat Googlesta ja sosiaalisesta mediasta ratkaisuja ongelmiinsa, tietoa ja vastauksia kysymyksiin – näihin kysymyksiin vastataan natiiviartikkeleiden eli mainosartikkeleiden kautta käyttämällä juuri niitä sanoja, joita ihmiset käyttävät hakulauseissaan.

Mainosartikkelit ovat siis täsmämarkkinointia, ei varsinaisesti massoille – jolloin tärkeintä ei ole laittaa artikkelia kovalla hinnalla ison liikenteen sivustolle, vaan valita ne omaan budjettiin parhaiten sopivat sivustot ja tehdä artikkelit per sivusto oikeilla, sopivilla, hakusanoilla varustettuna. Esimerkksi tämä artikkeli on varustettu kohtuullisesti sanalla mainosartikkeli tai natiivimainonta, natiiviartikkeli.

Koska Google on nykyään se etsintäväline numero yksi, on artikkelimainonnassakin lähdettävä Googlen kaverina liikenteeseen ja siksi artikkelimainonnan ohessa esiintyvät usein sanat SEO sekä Offpage SEO – mikä tarkoittaa että sekä mainostavan yrityksen oma kotisivu että artikkeli pitäisi olla synkassa – eli yrityksen kotisivuille linkatessa pitäisi avautua mahdollisuus saada lisätietoa itse asiasta, tuotteesta tai palvelusta, sekä luonnollisesti myös helppo tapa tilata tai ostaa.

Artikkelimainontaprojekti sopii kaikenlaisille yrityksille

Otetaan esimerkkinä lainavertailusivusto tai lainoja tarjoava sivusto, joka haluaa tulla löydetyksi nimenomaan lainavertailunsa kautta. Sivustolla itsellään on varmasti sivu, joka luetteloi nämä erilaiset saatavilla olevat lainat ja tekee vertailun ja hakusanana voi olla yksinkertaisesti lainojen vertailu, tai vaikkapa lainojen yhdistäminen. Ihmiset eivät hae Googlesta tietoa lainavertailuista yritysten nimillä, vaan sillä ongelmalla mikä on. Aivan samoin kuin halvat lennot, korutarjoukset, edullinen viini yms. Artikkelimainonta perustuu ihmisten hakutrendeille ja yrityksen myymälle palvelulle tai tuotteelle. Artikkelissa ei nosteta niinkään esille yritystä, vaan nimenomaan sitä vastauksen mahdollisuutta kysymyksen esittäjälle, ja vielä siten, että se varsinainen vastaus löytyy linkin päästä – asiakkaan sivulta.

Artikkelimainonta on tarkkuus markkinointia, eli kyse ei välttämättä ole artikkelitekstin sijoittamisesta sivustolle jolla on todella paljon liikennettä, vaan sivustolle, joka löytyy Googlen kautta juuri tuolla hakusanalla, mitä käyttäjä on käyttänyt, kuten ylläolevassa ”lainavertailu”.

Artikkelimainonnan käyttämät hakusanat eli ns. keywordit yhdistettynä yrityksen omien kotisivujen käyttämiin sanoihin auttavat nostamaan yrityksen omia Google arvoja – ja sitä kautta nämä ulkopuoliset linkit nostavat yrityksen oman kotisivun arvoa verrattuna kilpailijoihin, jotka käyttävät samoja hakusanoja.

Jos olet ensimmäistä kertaa tekemässä artikkelimainontaan, etkä tiedä hakusanoista sen enempää – kannattaa aloitta projekti ensin niiden selvittämisestä, ja samalla kenties oman kotisivun pienestä muokkaamisesta, tai jopa kokoaan yhden uuden sivun lisäämisestä kotisivuillesi.

Natiiviartikkeli?

Sana natiiviartikkeli tarkoitta, että artikkeli tehdään tilauksesta ja se julkaistaan jollekin sovitulla sivustolle. Se ei sisällä kopioitua tekstiä, vaan se on alkuperäistä eli natiivia sisältöä. Yleensä hyvä natiiviartikkeli sisältää sekä tietoa, että ajankohtaista asiaa, jolloin se tarjoaa vastauksia lukijoille ja ohjaa tarvittaessa lisätiedon lähteille, joiden linkkejä artikkelissa on. Artikkeli sisältää yleensä useamman linkin, jotka antavat lisätietoja artikkelin sisältöön.

Hinnat ja aikataulut

Perusartikkelikampanja voidaan saada käyntiin päivissä, riippuen täysin myös yrityksen omasta valmiudesta ottaa vastaan linkkiliikennettä omille sivuilleen, sekä siitä, että onko yritys miettinyt niitä sanoja ja lauseita, joilla heistä tai heidän tuotteistaan ja palveluistaan etsitään tietoja netistä. Artikkeleissa pitää unohtaa itsekkyys ja oman yrityksen esille tuominen liikaa, tärkeintä on tarjota vastaus ja tietoa tiedonhakijalle – ei tyrkyttää Yritys AB:n nimitietoa.

Meillä on tarjolla useita erilaisia ja eri teemojen sivustoja yritysten tarpeisiin. Sivustojemme kautta on mahdollista tuottaa tekniikkaan, talouteen, viihteeseen ja esimerkiksi kauneuteen ja muotiin liittyviä sisältöartikkeleita. Tarjolla on myös kiertotalouden ja esimerkiksi kuljetusalan sivustoja sekä matkailusivustoja läheltä ja kaukaa- kaikki suomeksi.

Yksittäisen markkinointikampanjan keskihinta on tuhannen euron luokkaa, joka sisältää sekä sivustosijoitukset että itse artikkelit halutuilla hakusanoilla. Mikäli yritys ei ole tehnyt omaa analyysiään sopivista hakusanoista, tämä lisätään tarvittaessa projektiin, jolloin projektin aloitus siirtyy keskimäärin viikolla. Samalla tehdään myös tarvittaessa ohje tai ehdotelma yrityksen omien kotisivujen parantamiseksi tukemaan kampanjaa. Tällainen projekti joka sisältää analyysit, ehdotukset ja itse artikkelit lähtee noin 2000€ hinnasta ylöspäin riippuen sitten artikkeleiden määrästä ja aikataulusta.

Investointina artikkelikampanja ei ole suuri, mutta yli 90% tapauksissa se parantaa tilaajayrityksen omia Googlearvoja, ja sitä kautta löydettävyyttä suoraan Google hauissa, ja tämän lisäksi artikkelit jäävät ”elämään” sivustoilla tuoden hakuliikennettä tilaaja yrityksen sivustolle myös tulevaisuudessa.

Suoratoiston maailmasta

Suomalaisille on entistä enemmän valinnanvaraa suoratoistokanavien tarjonnassa. Sarjoja tulee ja menee, ja monet jäävät eri kanaville pyörimään myös uusintoina. Yksi monista yleisön suosikeista nuorien parissa on ollut Singletown Suomi, jonka arvostelun voit lukea tuosta Nettiruutu.fi:n linkistä. Suoratoistokanavat ovat tuoneet mukanaan myös paljon uutta urheiluun seurattavaksi, ja mikäs siinä, kun aikuisten vapaa-aika on viime vuosina vain kasvanut.

Vastaa

Suoratoistopalveluiden nousu

Suoratoistopalvelut, kuten Netflix, Amazon Prime Video ja Disney+, ovat mullistaneet viihteen kulutuksen tapoja viime vuosikymmenen aikana. Yksittäisten tv-kanavien ja elokuvateatterinäytösten sijaan kuluttajilla on nyt laaja valikoima sisältöä, joka on saatavilla missä ja milloin tahansa. Tämä on tarjonnut aivan uuden tason mukavuutta ja joustavuutta.

Kuluttajien ei enää tarvitse odottaa tiettyyn kellonaikaan esitettäviä ohjelmia tai elokuvia. Sen sijaan he voivat katsoa haluamansa ohjelmat tai elokuvat silloin, kun se sopii heidän aikatauluunsa. Tämä on myös johtanut "binge watching" -kulttuurin nousuun, jossa katsojat katsovat kokonaisia tv-sarjojen kausia yhdellä istumalla.

Personoitu sisältö ja algoritmit

Suoratoistopalvelut ovat muuttaneet myös sitä, miten sisältö on suunnattu katsojille. Ne käyttävät monimutkaisia algoritmeja suositellakseen käyttäjilleen sisältöä heidän katseluhistoriansa ja mieltymystensä perusteella. Tämä tarkoittaa, että kuluttajat voivat löytää uutta sisältöä, josta he todennäköisesti pitävät, ilman, että heidän tarvitsee etsiä sitä aktiivisesti.

Näiden suosittelualgoritmien avulla suoratoistopalvelut voivat myös luoda ja tarjota yksilöllisesti räätälöityjä katselukokemuksia. Tämä on johtanut erittäin henkilökohtaiseen ja räätälöityyn sisältökulutukseen, jossa katsojien ei tarvitse enää mukautua massoille suunnattuun sisältöön.

Sisällön monimuotoisuuden kasvu

Toinen merkittävä muutos, jonka suoratoistopalvelut ovat tuoneet, on sisällön monimuotoisuuden lisääntyminen. Palveluiden globaalin luonteen ansiosta ne voivat tarjota sisältöä eri maista, eri kielillä ja eri kulttuureista. Tämä on laajentanut katsojien mahdollisuuksia tutustua ja nauttia sisällöstä, jota he eivät ehkä muuten olisi löytäneet.

Tämä monimuotoisuuden lisääntyminen ei koske vain maantieteellistä tai kulttuurista monimuotoisuutta, vaan myös genrejen ja aiheiden monimuotoisuutta. Suoratoistopalveluissa on tarjolla kaikenlaista sisältöä dokumenteista komedioihin, scifi-sarjoista romanttisiin draamoihin. Tämä antaa katsojille mahdollisuuden laajentaa viihdevalikoimaansa.

Uuden sisällön tuotanto

Suoratoistopalvelut eivät ole vain sisällön jakelukanavia, vaan ne ovat myös alkaneet tuottaa omaa sisältöään. Netflixin "Originals"-sarja on hyvä esimerkki tästä, samoin Amazon Primen ja Disney+:n omat sarjat ja elokuvat. Näiden palveluiden omat tuotannot ovat saaneet sekä kriitikoiden että yleisön kiitosta ja ovat vahvistaneet suoratoistopalveluiden asemaa viihteen tuottajina.

Nämä uudet tuotannot eivät ole vain korkealaatuisia, vaan ne ovat usein rohkeita ja innovatiivisia sekä tarinankerronnan että aiheiden suhteen. Suoratoistopalveluiden omat tuotannot ovat myös johtaneet aiempaa suurempaan kilpailuun laadukkaasta sisällöstä, mikä on hyödyttänyt kuluttajia.

Demokratisoitu sisällöntuotanto

Suoratoistopalvelut ovat myös demokratisoineet sisällöntuotantoa. Perinteisten tuotantoyhtiöiden ja studioiden ei enää tarvitse hallita markkinoita, koska suoratoistopalvelut voivat tukea pienempiä, itsenäisiä tekijöitä. Tämä on johtanut uudenlaiseen luovuuden nousuun ja antanut mahdollisuuden niille tarinoille ja näkökulmille, jotka ovat aiemmin saattaneet jäädä vähemmälle huomiolle.

Tämä demokratia näkyy myös siinä, kuinka suoratoistopalvelut ovat mahdollistaneet uusien äänten kuulemisen. Ne ovat antaneet alustan vähemmistöjen tarinoille ja aiheille, jotka eivät välttämättä ole saaneet huomiota perinteisissä mediakanavissa.

Katselutottumusten muutos

Suoratoistopalvelut ovat muuttaneet katsojien katselutottumuksia. Binge watching eli usean jakson tai koko sarjakauden katsominen yhdellä istumalla on tullut mahdolliseksi suoratoistopalveluiden ansiosta. Tämä on muuttanut katsojien suhdetta sarjoihin ja elokuviin.

Tämä katselutottumusten muutos on vaikuttanut myös sarjojen ja elokuvien rakenteeseen. Perinteisen episodin alku, keskikohta ja loppu -rakenteen sijaan monet sarjat on suunniteltu katsottavaksi kokonaisina kausina, jolloin tarina voi kehittyä hitaammin ja monimutkaisemmin.

Kilpailun lisääntyminen

Suoratoistopalveluiden myötä viihdeteollisuuden kilpailu on kiristynyt. Perinteisten tv-kanavien ja elokuvateatterien on ollut pakko mukautua uuteen todellisuuteen, jossa kuluttajat odottavat pääsevänsä käsiksi sisältöön milloin ja missä tahansa.

Kilpailu ei ole kuitenkaan rajoittunut vain perinteisen median ja suoratoistopalveluiden välille. Myös suoratoistopalveluiden kesken käydään kovaa kilpailua uusista asiakkaista, mikä on johtanut valtavaan sisältötarjonnan lisääntymiseen ja palveluiden eriytymiseen.

Katselukokemusten personointi

Suoratoistopalvelut eivät tarjoa vain personoitua sisältöä, vaan myös personoituja katselukokemuksia. Käyttäjät voivat muokata omaa profiiliaan ja asetuksiaan, kuten alitusten kieltä, kuvanlaatua ja muita. Lisäksi monilla palveluilla on erilaisia käyttäjäprofiileja saman tilauksen alla, jolloin eri perheenjäsenten mieltymykset voidaan ottaa huomioon.

Tämä personoitu katselukokemus vahvistaa kuluttajan yksilöllisyyttä ja lisää palveluiden käyttäjäystävällisyyttä. Se tekee myös katselukokemuksesta henkilökohtaisemman ja mielekkäämmän.

Muutos kuluttajan valtaan

Yksi suoratoistopalveluiden merkittävimmistä vaikutuksista on se, kuinka ne ovat siirtäneet valtaa kuluttajille. Katsojilla on nyt valta valita, mitä he katsovat, milloin he katsovat ja missä he katsovat. Tämä on siirtänyt valtaa pois perinteisiltä mediayhtiöiltä ja antanut kuluttajille enemmän kontrollia.

Tämä muutos kuluttajan vallan kasvattamiseen on johtanut myös siihen, että mediayhtiöiden on yhä enemmän kuunneltava kuluttajien toiveita ja mieltymyksiä. Ne eivät enää voi olettaa, että kuluttajat katsovat mitä tahansa sisältöä vain siksi, että se on saatavilla.

Kohti tulevaisuutta

Suoratoistopalvelut ovat siis tuoneet merkittäviä muutoksia viihteen kulutukseen, mutta ne eivät pysähdy tähän. Teknologian kehittyessä ja markkinoiden muuttuessa voimme odottaa näkevämme entistä enemmän innovaatioita tällä alueella. Miten nämä palvelut sopeutuvat ja kehittyvät, on jännittävä seurattava tarina seuraaville vuosille.

Viihdemaailma ja sen eri puolet

Viihdeteollisuus on monipuolinen ja kattaa useita eri osa-alueita, jotka voivat käsittää seuraavat:

  1. Elokuvat: Tämä on monipuolinen ala, joka sisältää sekä suuren budjetin Hollywood-elokuvat että pienemmät indie-elokuvat, dokumenttielokuvat, animaatiot ja paljon muuta.
  2. Televisio ja suoratoisto: Tähän kuuluu paitsi perinteinen televisio, myös suoratoistopalvelut kuten Netflix, Hulu, Amazon Prime, Disney+ jne. Tämä on laaja ala, joka kattaa uutiset, draamat, komediat, tosi-tv, lasten ohjelmat, minisarjat ja paljon muuta.
  3. Musiikki: Tämä kattaa kaiken lajityypeistä, kuten pop, rock, klassinen, hip-hop, jazz jne., ja käsittää sekä live-esiintymiset että tallennetun musiikin.
  4. Teatteri: Teatteri on viihteen muoto, joka kattaa niin Broadway-musikaalit kuin paikalliset yhteisöteatterit, oopperat, baletit, ja monet muut esitykset.
  5. Kirjallisuus: Viihdekirjallisuus kattaa kaikenlaiset tyylilajit, mukaan lukien romaanit, runot, novellit, sarjakuvat, jne.
  6. Videopelit: Videopelit ovat tärkeä osa viihdeteollisuutta, ja ne kattavat laajan valikoiman tyylilajeja ja alustoja, kuten konsolipelit, PC-pelit, mobiilipelit, virtuaalitodellisuuspelit, jne.
  7. Podcastit ja radiot: Tämä sisältää sekä musiikin että puhutut sanat kuten uutiset, haastattelut, komediaohjelmat ja paljon muuta.
  8. Internet-sisältö: Sosiaalisen median alustat, YouTube-videot, verkkosarjat, meme-kulttuuri, blogit jne., ovat osa nykyistä viihdemaailmaa.

Jokainen näistä osa-alueista on itsessään erittäin laaja ja monimutkainen, sisältäen useita eri ammattilaisia, kuten näyttelijöitä, muusikoita, ohjaajia, tuottajia, kirjailijoita, kriitikoita, jne. Lisäksi teknologia on muuttanut viihdemaailmaa merkittävästi, mahdollistaen uusia viihteen muotoja ja muuttaen tapaa, jolla ihmiset kuluttavat viihdettä.