Ravintolamarkkinointi 2020-luvulla

Ravintolamarkkinointi, kuten muidenkin liiketoiminta-alojen markkinointi ovat muuttuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana radikaalisti, vaikka itse ravintolatoiminnot ovat pysyneet pitkälti samana. Ruokaravintolat tarjoilevat yhä syömistä ihmisille, ja viihderavintolat viihdettä. Mitä sitten on oikeasti markkinoinnissa muuttunut, ja miten ravintoloiden pitäisi huomioida se omassa toiminnassaan. Tämän artikkelin sisältö pohjautuu 100% meidän omakohtaiseen kokemukseen toiminnastamme ravintolamarkkinoinnin parissa vuodesta 1987 lähtien eripuolella Suomea.

Julkaisemme tämän artikkelimme usealla muullakin sivustolla, koska toivomme mahdollisimman monen ravintoloitsijan tai ravintolassa työskentelevän näkevän tämän, ja kenties kertovan asiasta eteenpäin. Emme välttämättä etsi itsellemme lisää asiakkaita, mutta haluamme kertoa muutamasta asiasta, jotka saattavat auttaa ravintolaa tavoittamaan asiakkaansa paremmin. Tarkoittaako se suoranaisesti lisää myyntiä? Ei välttämättä, mutta se antaa ravintolasta paremman ja nykyaikaisemman kuvan, sekä tarjoaa parempaa asiakaspalvelua ravintolan asiakkaille.

Pohjatietoa alkuun

Se miten päädyimme tekemään paljon markkinointia ravintoloille ja hotelleille liittyy yrityshistoriaan. Meillä oli ravintoloiden ohjelmistoja (bändit, esiintyjät, dj) toimittava yritys 1990-luvun, jonka lopetimme siirtyessämme enemmän IT-maailmaan konsultointitoimintaan. Mutta 80-luvun loppu ja 90-luku opettivat meille paljon ravintoloista, ja teimme myös erinäisiä ravintolatöitä aina ravintolapäällikköön saakka. 2000-luvulla palvelutoiminnot muuttuivat täysin markkinointipalveluiksi, eli kotisivuja, mainoksia, tarroituksia yms. Samalla kuitenkin huomasimme, että itse työ on yhä pitkälti samaa asiakaspalvelua kuin aiemminkin, mutta nykyään markkinointiin pitää satsata entistä enemmän aikaa ja huomiota, mutta sen voi tehdä yhteisöllisemmin kuin aiemmin, kiitos sosiaalisen median. Ja se ravintola, joka paikallisesti saa oman toimintansa kuntoon eli asiakkaat ovat tyytyväisiä + saa oman sosiaalisen mediansa toimimaan, on alueellinen voittaja. Pelkästään tyytyväiset asiakkaat eivät välttämättä riitä ravintolan menestykseen, sitä pitää vauhdittaa ja ohjata markkinoinnin keinoin.

Ei yksin – vaan kaikki mukaan

Tavallisimmin ravintolassa on yksi henkilö, jonka tehtävänä on päivittää ravintolan Facebook ja Instagram kanavat – nämä ovat ne yleisimmät, mutta myös YouTube ja TikTok ovat paljon käytössä omien kotisivujen olemassa olemisen lisäksi. Se, että kaikki päivitys on asetettu yhden henkilön tehtäväksi on ravintoloitsijalle helppoa, mutta todellisuudessa väärä tapa edetä. Parempi tapa olisi:

Tavallisimmin ravintolassa on yksi henkilö, jonka tehtävänä on päivittää ravintolan Facebook ja Instagram kanavat – nämä ovat ne yleisimmät, mutta myös YouTube ja TikTok ovat paljon käytössä omien kotisivujen olemassa olemisen lisäksi. Se, että kaikki päivitys on asetettu yhden henkilön tehtäväksi on ravintoloitsijalle helppoa, mutta todellisuudessa väärä tapa edetä. Parempi tapa olisi:

 • tee oma läpikatsaus, mitä ravintolasi tekee, miten se toimii ja mitkä ovat sen tuotteet ja palvelut
 • tee tavoite tulevaisuudelle, ja listaa kohdat, joiden pitää parantua, jotta tavoitteeseen päästään
 • mieti millainen on kohderyhmäsi, ketä haluat asiakkaiksi
 • mieti ovatko tuotteesi kilpailukykyisiä, mieti mitä niistä haluat tarkentaa, mistä haluat oikeasti kertoa asiakkaillesi
 • tee ravintolan markkinointia varten markkinoinnin vuosikello, jotta muistat kaikki tärkeät päivät
 • tee suunnitelmasta dokumentti, jaa ja käy se koko henkilökunnan kanssa läpi
 • jaa myös KOKO henkilökunnalle oikeuksia eri kanaviisi, ja samalla myös kerro suunnitelman mukaisesti mitä asioita haluat kertoa ravintolastasi asiakkaillesi
 • pyri myötävaikuttamaan siihen, että asiakkaasi keskustelevat kanssanne sosiaalisessa mediassa ilman ”tykkää/jaa” kampanjoita
 • käytä paljon kuvia
 • valitse ne #tagit, joita tulette käyttämään markkinoinnissa kaikissa kanavissa
 • pidä kuukausittaiset pikapalaverit henkilökunnan kanssa, miten suunnitelmat ovat edenneet

Suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus pohjana

Kaiken taustalla pitäisi olla suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus. Halutaanko nostaa lounaiden menekkiä, vai iltaravintolan oluen tai uusien drinkkien menekkiä? Sitä tukevat toimet ovat periaatteessa yksinkertaisia, mutta niitä pitää tehdä jatkuvasti ja suunnitelmallisesti. Ravintolamarkkinointia ei voi tehdä ripotellen sosiaaliseen mediaan mainoksia äitienpäivästä ja joululounaasta – tai voi, mutta se ei ole oikeasti tuloksellista, ja sitä tekevät kaikki.

Jos oikeasti haluat, että ravintolamarkkinointisi toimii, tee se suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti ja sitouta koko henkilökuntasi tekemään sitä. Iso merkitys on yhteisellä kielellä, yhteisillä tavoitteilla ja sitä kautta myös kokonaisvaltaisella yhteisöllisyydellä, jossa ovat mukana myös asiakkaat. Ravintolan ei pidä koskaan unohtaa asiakkaitaan, ja heidän mielipiteitä.

Ilman kertomista, ilman kuvia, ei ole tietoa, mitä jakaa sosiaalisessa mediassa. Jos esimerkiksi huomaat, että olet vahingossa varautunut liikaa pihvimenekkiin ja pihvilihaa on kertynyt liikaa – tee erikoistarjous, uusi annos viikoksi kauden kasvisten kera – se vaatii ehkä enemmän kokiltasi, mutta varmasti myös antaa enemmän, sillä silloin sinun ei tarvitse lähteä hävikkilinjalle, tai alennusmyyntiin. Aina ennen alennusmyyntejä, mieti tuotekehitystä ja sen tukemista markkinoinnilla. Näissä tilanteissa hyvin rakennettu yhteistyö asiakkaidesi sekä henkilökuntasi kanssa tukee markkinoinnin tavoitteita ja saat sanomasi nopeammin leviämään kohdeyleisössä – mutta muista, että tämä ei välttämättä tapahdu päivässä, mutta aloittamalla suunnitelmat nyt, ja käymällä ne läpi henkilökunnan kanssa, olet jo aloittanut kehityksen polun.

Yksi kommentti artikkeliin ”Ravintolamarkkinointi 2020-luvulla”

Vastaa

Suoratoistopalveluiden nousu

Suoratoistopalvelut, kuten Netflix, Amazon Prime Video ja Disney+, ovat mullistaneet viihteen kulutuksen tapoja viime vuosikymmenen aikana. Yksittäisten tv-kanavien ja elokuvateatterinäytösten sijaan kuluttajilla on nyt laaja valikoima sisältöä, joka on saatavilla missä ja milloin tahansa. Tämä on tarjonnut aivan uuden tason mukavuutta ja joustavuutta.

Kuluttajien ei enää tarvitse odottaa tiettyyn kellonaikaan esitettäviä ohjelmia tai elokuvia. Sen sijaan he voivat katsoa haluamansa ohjelmat tai elokuvat silloin, kun se sopii heidän aikatauluunsa. Tämä on myös johtanut "binge watching" -kulttuurin nousuun, jossa katsojat katsovat kokonaisia tv-sarjojen kausia yhdellä istumalla.

Personoitu sisältö ja algoritmit

Suoratoistopalvelut ovat muuttaneet myös sitä, miten sisältö on suunnattu katsojille. Ne käyttävät monimutkaisia algoritmeja suositellakseen käyttäjilleen sisältöä heidän katseluhistoriansa ja mieltymystensä perusteella. Tämä tarkoittaa, että kuluttajat voivat löytää uutta sisältöä, josta he todennäköisesti pitävät, ilman, että heidän tarvitsee etsiä sitä aktiivisesti.

Näiden suosittelualgoritmien avulla suoratoistopalvelut voivat myös luoda ja tarjota yksilöllisesti räätälöityjä katselukokemuksia. Tämä on johtanut erittäin henkilökohtaiseen ja räätälöityyn sisältökulutukseen, jossa katsojien ei tarvitse enää mukautua massoille suunnattuun sisältöön.

Sisällön monimuotoisuuden kasvu

Toinen merkittävä muutos, jonka suoratoistopalvelut ovat tuoneet, on sisällön monimuotoisuuden lisääntyminen. Palveluiden globaalin luonteen ansiosta ne voivat tarjota sisältöä eri maista, eri kielillä ja eri kulttuureista. Tämä on laajentanut katsojien mahdollisuuksia tutustua ja nauttia sisällöstä, jota he eivät ehkä muuten olisi löytäneet.

Tämä monimuotoisuuden lisääntyminen ei koske vain maantieteellistä tai kulttuurista monimuotoisuutta, vaan myös genrejen ja aiheiden monimuotoisuutta. Suoratoistopalveluissa on tarjolla kaikenlaista sisältöä dokumenteista komedioihin, scifi-sarjoista romanttisiin draamoihin. Tämä antaa katsojille mahdollisuuden laajentaa viihdevalikoimaansa.

Uuden sisällön tuotanto

Suoratoistopalvelut eivät ole vain sisällön jakelukanavia, vaan ne ovat myös alkaneet tuottaa omaa sisältöään. Netflixin "Originals"-sarja on hyvä esimerkki tästä, samoin Amazon Primen ja Disney+:n omat sarjat ja elokuvat. Näiden palveluiden omat tuotannot ovat saaneet sekä kriitikoiden että yleisön kiitosta ja ovat vahvistaneet suoratoistopalveluiden asemaa viihteen tuottajina.

Nämä uudet tuotannot eivät ole vain korkealaatuisia, vaan ne ovat usein rohkeita ja innovatiivisia sekä tarinankerronnan että aiheiden suhteen. Suoratoistopalveluiden omat tuotannot ovat myös johtaneet aiempaa suurempaan kilpailuun laadukkaasta sisällöstä, mikä on hyödyttänyt kuluttajia.

Demokratisoitu sisällöntuotanto

Suoratoistopalvelut ovat myös demokratisoineet sisällöntuotantoa. Perinteisten tuotantoyhtiöiden ja studioiden ei enää tarvitse hallita markkinoita, koska suoratoistopalvelut voivat tukea pienempiä, itsenäisiä tekijöitä. Tämä on johtanut uudenlaiseen luovuuden nousuun ja antanut mahdollisuuden niille tarinoille ja näkökulmille, jotka ovat aiemmin saattaneet jäädä vähemmälle huomiolle.

Tämä demokratia näkyy myös siinä, kuinka suoratoistopalvelut ovat mahdollistaneet uusien äänten kuulemisen. Ne ovat antaneet alustan vähemmistöjen tarinoille ja aiheille, jotka eivät välttämättä ole saaneet huomiota perinteisissä mediakanavissa.

Katselutottumusten muutos

Suoratoistopalvelut ovat muuttaneet katsojien katselutottumuksia. Binge watching eli usean jakson tai koko sarjakauden katsominen yhdellä istumalla on tullut mahdolliseksi suoratoistopalveluiden ansiosta. Tämä on muuttanut katsojien suhdetta sarjoihin ja elokuviin.

Tämä katselutottumusten muutos on vaikuttanut myös sarjojen ja elokuvien rakenteeseen. Perinteisen episodin alku, keskikohta ja loppu -rakenteen sijaan monet sarjat on suunniteltu katsottavaksi kokonaisina kausina, jolloin tarina voi kehittyä hitaammin ja monimutkaisemmin.

Kilpailun lisääntyminen

Suoratoistopalveluiden myötä viihdeteollisuuden kilpailu on kiristynyt. Perinteisten tv-kanavien ja elokuvateatterien on ollut pakko mukautua uuteen todellisuuteen, jossa kuluttajat odottavat pääsevänsä käsiksi sisältöön milloin ja missä tahansa.

Kilpailu ei ole kuitenkaan rajoittunut vain perinteisen median ja suoratoistopalveluiden välille. Myös suoratoistopalveluiden kesken käydään kovaa kilpailua uusista asiakkaista, mikä on johtanut valtavaan sisältötarjonnan lisääntymiseen ja palveluiden eriytymiseen.

Katselukokemusten personointi

Suoratoistopalvelut eivät tarjoa vain personoitua sisältöä, vaan myös personoituja katselukokemuksia. Käyttäjät voivat muokata omaa profiiliaan ja asetuksiaan, kuten alitusten kieltä, kuvanlaatua ja muita. Lisäksi monilla palveluilla on erilaisia käyttäjäprofiileja saman tilauksen alla, jolloin eri perheenjäsenten mieltymykset voidaan ottaa huomioon.

Tämä personoitu katselukokemus vahvistaa kuluttajan yksilöllisyyttä ja lisää palveluiden käyttäjäystävällisyyttä. Se tekee myös katselukokemuksesta henkilökohtaisemman ja mielekkäämmän.

Muutos kuluttajan valtaan

Yksi suoratoistopalveluiden merkittävimmistä vaikutuksista on se, kuinka ne ovat siirtäneet valtaa kuluttajille. Katsojilla on nyt valta valita, mitä he katsovat, milloin he katsovat ja missä he katsovat. Tämä on siirtänyt valtaa pois perinteisiltä mediayhtiöiltä ja antanut kuluttajille enemmän kontrollia.

Tämä muutos kuluttajan vallan kasvattamiseen on johtanut myös siihen, että mediayhtiöiden on yhä enemmän kuunneltava kuluttajien toiveita ja mieltymyksiä. Ne eivät enää voi olettaa, että kuluttajat katsovat mitä tahansa sisältöä vain siksi, että se on saatavilla.

Kohti tulevaisuutta

Suoratoistopalvelut ovat siis tuoneet merkittäviä muutoksia viihteen kulutukseen, mutta ne eivät pysähdy tähän. Teknologian kehittyessä ja markkinoiden muuttuessa voimme odottaa näkevämme entistä enemmän innovaatioita tällä alueella. Miten nämä palvelut sopeutuvat ja kehittyvät, on jännittävä seurattava tarina seuraaville vuosille.

Viihdemaailma ja sen eri puolet

Viihdeteollisuus on monipuolinen ja kattaa useita eri osa-alueita, jotka voivat käsittää seuraavat:

 1. Elokuvat: Tämä on monipuolinen ala, joka sisältää sekä suuren budjetin Hollywood-elokuvat että pienemmät indie-elokuvat, dokumenttielokuvat, animaatiot ja paljon muuta.
 2. Televisio ja suoratoisto: Tähän kuuluu paitsi perinteinen televisio, myös suoratoistopalvelut kuten Netflix, Hulu, Amazon Prime, Disney+ jne. Tämä on laaja ala, joka kattaa uutiset, draamat, komediat, tosi-tv, lasten ohjelmat, minisarjat ja paljon muuta.
 3. Musiikki: Tämä kattaa kaiken lajityypeistä, kuten pop, rock, klassinen, hip-hop, jazz jne., ja käsittää sekä live-esiintymiset että tallennetun musiikin.
 4. Teatteri: Teatteri on viihteen muoto, joka kattaa niin Broadway-musikaalit kuin paikalliset yhteisöteatterit, oopperat, baletit, ja monet muut esitykset.
 5. Kirjallisuus: Viihdekirjallisuus kattaa kaikenlaiset tyylilajit, mukaan lukien romaanit, runot, novellit, sarjakuvat, jne.
 6. Videopelit: Videopelit ovat tärkeä osa viihdeteollisuutta, ja ne kattavat laajan valikoiman tyylilajeja ja alustoja, kuten konsolipelit, PC-pelit, mobiilipelit, virtuaalitodellisuuspelit, jne.
 7. Podcastit ja radiot: Tämä sisältää sekä musiikin että puhutut sanat kuten uutiset, haastattelut, komediaohjelmat ja paljon muuta.
 8. Internet-sisältö: Sosiaalisen median alustat, YouTube-videot, verkkosarjat, meme-kulttuuri, blogit jne., ovat osa nykyistä viihdemaailmaa.

Jokainen näistä osa-alueista on itsessään erittäin laaja ja monimutkainen, sisältäen useita eri ammattilaisia, kuten näyttelijöitä, muusikoita, ohjaajia, tuottajia, kirjailijoita, kriitikoita, jne. Lisäksi teknologia on muuttanut viihdemaailmaa merkittävästi, mahdollistaen uusia viihteen muotoja ja muuttaen tapaa, jolla ihmiset kuluttavat viihdettä.